Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Ha itt a hónap utolsó szerdája, akkor ez a 18. kerület találkája!

2017. szeptember 6.

Szembesültünk azzal, hogy találkozásaink programjaink már nem önálló alkalmak, hanem egymásból következő folyamatos események.

Egyre több közös élmény köt össze minket. A legutóbbi ilyen esemény az Egyesület Támogatószolgálata által szervezett soltvadkerti nyári tábor volt. Klubtagjaink közül is ott voltak egy páran és összeismerkedtek egy néhány sorstárssal, akiket elhívtak közénk a klubnapra. Így gazdagabbak lettünk három baráttal. Értékes színes egyéniségekkel, akik bemutatkozására biztos egy egész klubnapot rá fogunk szánni.

SAM_2388

Az összejövetelünk fő témája az egészséges életmód volt. Ebből az alkalomból meghívtuk Dr. Kiss János doktor urat, aki belgyógyász és sorstársunk. Sokszor hallott dolgokról esett szó, de itt most egy szakember által rendszerbe szedve. Az előadás lényege az az út volt, ami az egészséges életmódhoz vezet.

A statisztikák szerint nálunk a legtöbb esetben a halált kiváltó közvetlen ok a szívinfarktus és a stroke, utána pedig a rák. Olyan betegségek ezek, amelyeknek okai genetikus adottságok is lehetnek, de mind emellett az életformánkkal is jelentősen befolyásolhatjuk a valószínűségét. Említette a Doktor úr, hogy a különböző betegségek öröklődésének földerítésére is folynak már kutatások, sőt fölfedezések is születtek. Így ilyen módon a megelőzésre is van már esély, de ezek a megoldások még nagyon gyerekcipőben járnak.

A képen a tagok figyelik az előadót

Így az életformánkkal tudjuk késleltetni az idő előtti megbetegedést. Ezen belül is többféle út van. Az egyik a rendszeres szűrő vizsgálatok elvégzése. Ismert dolog, hogy ha utol is ér minket valami súlyos betegség, sokkal könnyebb kigyógyulni belőle, ha a kezdeti stádiumban veszik észre a szakemberek és megteszik a szükséges intézkedéseket. Természetesen ilyenkor szembe találjuk magunkat csomó alternatív módszerrel, amitől a Doktor úr óvva intett minket, viszont sosem késő elkezdeni egészségesen élni. Ezzel kapcsolatban két dolgot javasolt, nevezetesen a mozgást és a megfelelő táplálkozást. Mindkettőt egyénre szabottan érdemes csinálni és óvakodni kell a túlzásoktól.

Nagyon divatosak manapság a különböző érzékenységek, például a laktózérzékenység, szénhidrátra való érzékenység és egyebek. Fontos dolog, hogy csak az a személy és csak annyira és annyi ideig vonja meg magától ezek a dolgokat, amennyire feltétlenül szükséges. Előfordulhat olyan eset is, hogy valaki egy tévesen alkalmazott diétával kialakít magának egy túl érzékenységet. Tehát a diétával is lehet ártani!

A képen két tag baráti ölelése láthatóSzó volt a különböző húsok élettani hatásáról, aminek értelmezése szintén egy kicsit a divat függvénye. A pulyka hús és a hal húsa, mint a legegészségesebb húsféle manapság a leginkább elfogadott, így maga mögé küldte a disznót, a mangalicát és az egyéb húsokat.

A zöldség gyümölcs fogyasztás terén a tudományos vélemény divattól független. Együnk sok növényi rostos élelmiszert! Bízzunk a szervezetünkben, mert van egy méregtelenítő szervünk, a májunk, ami segít kiválasztani azokat az anyagokat, amelyek károsak számunkra.

A káros szenvedélyek veszélyeire is kitért a Doktor úr, amelyek közül az alkoholt említette meg, mint az egészség számára legveszélyesebb dolgot, ami a méregtelenítő szervünket tönkre teszi.

Az előadás után sok kérdés vetődött föl egy részét volt is idő föltenni, de valószínűleg tavasszal folytatnunk kell a nagy érdeklődére való tekintettel.

Köszönjük a Doktor úrnak ezúton is az érdekes előadást!

Szöveg: Kiss Júlia
Fotó:  Puchnyák István