Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Harmadik születésnap Újbudán

2018. június 8.
Lenkai Viki és Jánosi Vera volt az újbudai klub két vendége

A meghívott vendég távolléte miatt ezúttal nem áprilisban, hanem májusban tartottuk a klubunk megalapításának harmadik évfordulójára emlékező alkalmunkat.

Kállai Ani, a klub egyik első lámpása, sajnos nem tudott eljönni, így Lenkai Viktória és Jánosi Veronika volt a vendégünk. Viktória volt a klub harmadik lámpása, Vera pedig az első, aki a klubba vendégként látogatott el.

Lenkai Viki és Jánosi Vera voltak az újbudai klubdélután vendégei

A beszélgetésben felelevenítettük a klub megszervezésének és elindulásának a történetét. Viktória elbeszélte, miként ismerte meg az újbudai klubot és azt, hogy milyen élményei voltak kívülállóként, majd lámpásként. Megosztotta velünk a tapasztalatait is, hogy miben tér el az újbudai klub más kluboktól, mivel ő személyesen több klub szervezésében is rendelkezik tapasztalatokkal.

Lenkai Viki meséli az élményeit az újbudai klubnapon

Mindenki igyekezett valamilyen meghatározó emléket előkeresni, mellyel az elmúlt három év során ajándékozta meg őt az újbudai klubélet. Így szó esett házastársat kereső, véletlenül betévedett férfiról, jó pár más vidám jelenetről, de arról is, hogy annak idején itt kezdődött el a FUTÁR-távkapcsolók tesztelése. Elhangzott, hogy 2015 nyarán egy akadálymentes közlekedéssel foglalkozó találkozó volt a legnagyobb meleg idején, ahol a helyi látássérültek előálltak azzal az igénnyel, miszerint az önkormányzatok segítsék elő a FUTÁR-távkapcsolók ingyenességét. Ezt követően a helyi önkormányzat 50 távkapcsolót ajándékozott a kerületben élő látássérülteknek, majd a helyben élők a feleslegessé vált, régebbi kapcsolójukat elajándékozták a szomszédságukban élők részére. Már az ajándékozás napján el is indult a tesztelés, az összes kijelzőt és zebrát bejárva, sajnos meglepően rossz eredményekkel.

Szó esett arról is, hogy szeretnénk, ha sokkal többen látogatnák a programjainkat, mivel a jelenlegi klubélet részesei és a helyben élő látássérültek száma között nagyságrendi eltérések vannak. Élményekben gazdag, alapvetően vidám programokkal várunk mindenkit, olyanokkal körülvéve magunkat, akik gyakorlottak a látássérültek számára az élmények befogadhatóvá tételében. Bízunk abban, hogy a negyedik születésnapunkat már nagyobb létszámú csoportban fogjuk megünnepelni!

Neumann Károly
közösségi civilszervező