Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Eszközbemutató és családi nap

2018. március 28.
Az egyik elektronikus nagyító, amit a látásképességhez lehet állítani. éppen térképet nagyít

Az utóbbi hónapokban több olyan család is csatlakozott hozzánk, ahol a gyengénlátó kisgyerekek vagy most, vagy jövőre, vagy az azt követő évben mennek majd iskolába. Az ilyen családoknál nagy dilemmát okoz a megfelelő előkészítés, az iskolaválasztás és az egyéni segédeszközök megfelelő kiválasztása. Ehhez próbáltunk meg hatékony segítséget biztostani március elején.

a beszélgetés egy pillanata, a képen még a folyosón

A program kezdetén nagyon sok segédeszközt megtekinthettünk és ezeket mind ki is próbálhattuk. Egy rehabtanár segítségével maguk a szülők is kipróbálhatták, hogy egy-egy eszköz bár lehet praktikusnak tűnik, attól még nem biztos, hogy lehet vele például egy füzetbe írni. Nagyon sok praktikus észrevételt hallhattunk tőle arra vonatkozóan, hogy mennyire fontos a gyerek egyéni képességeihez igazítani a használt eszközöket. Ez alatt nem csupán a látásteljesítményt kell érteni, hanem a gyermek felelősségérzetét is, hogy például képes-e megőrizni az adott tárgy vagy tárgyak épségét.  Mivel nagyon sokféle segédeszköz elérhető, ezért kizárt annak a lehetősége, hogy ne lehessen a gyermek egyéni képességeihez illeszkedőt találni.

A képen számos optikai segédeszköz látható, melyeket a program során ki lehetett próbálni, ezek főként nagyítók és speciális szemüvegek

Nagyon sok hasznos észrevétel hangzott el az eszközök beszerzésére vonatkozóan is. A nagyon jó, a gyerekek által is szívesen használtak azonban sokszor drágák, de vannak vállalható megoldások. Ezekből három olyan javaslatot is hallhattunk, amelyikkel lényegesebben olcsóbban vagy éppen ingyen lehet megszerezni a megfelelőt.

Az egyik elektronikus nagyító, amit a látásképességhez lehet állítani. éppen térképet nagyít

Utána elmentünk az Erzsébet térre, ahol a szülők találkozhattak és beszélhettek olyan diákokkal is, akik integrált vagy szegregált, esetleg mindkét rendszerű oktatásban tanultak. Kérdezhettek tőlük és ők készségesen válaszoltak. Az eredeti terveink szerint a beszélgetés közben vigyáztunk volna a gyerekekre, de az Erzsébet teret túl ingerszegénynek találtuk, így a program a Városligetben folytatódott.

A városligeti játék közben a gyerekek mászókán játszanak

A programmal hatékony segítséget kívántunk nyújtani az iskolaválasztás, az iskolai előkészítés és a segédeszközökhöz való hozzáállás kérdésében. Azt éreztem, hogy nagyon sok kérdés megválaszolásra került, de még számos kérdés nyitva maradt. Ezért a jövőben lesznek még ilyen alkalmak, ahol nagyon szívesen fogadunk olyanokat, akik szintén hasonló kihívásokkal néznek szembe!

Tóth Andrea
közösségi civilszervező