Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Láthatóvá válnak a látássérültek Újbudán!

2015. június 23.

Sajtóközlemény

fotó1 fotó2

A VGYKE a mai napon megkötött együttműködési megállapodással hivatalosan is elindítja a XI. kerületben a Közösség Lámpásai programját. Ez a program azt a célt szolgálja, hogy segítse a látássérültek hatékony társadalmi integrációját. A program információkat közvetít az érdekelt csoportok és intézmények között, szerepet vállal a látássérültek és általában a fogyatékos csoportokkal kapcsolatos szemléletformálásban, valamint megjeleníti a látássérültek helyi érdekeit.

„A kerületben élő látássérültek számára ez azt jelenti, hogy az igényeik és érdekeik megjelenítése, érvényesítése innentől kezdve nem csupán egyéni utakon valósulhat meg” – emeli ki Mészáros Ágnes a VGYKE alelnöke.
“Az egyesület helyi képviselői segítséget fognak nyújtani az információk összegyűjtésében és a megfelelő helyre történő továbbításában. Ezen túlmenően a helyi intézmények számára szemléletformáló programok válnak elérhetővé a jövőben abból a célból, hogy a látássérültek valós szükségleteit testközelből is megismerhessék. Az újbudai látássérültek számára egy helyi csoport alakul, amelyik a felsorolt szolgáltatásokon túl rendszeres, tartalmas és akadálymentes szabadidős programokat szervez a számukra, valamint részt vesz a speciális problémáik megoldásában. Ennek keretében működik például a Lámpás Klub, ahol az itt élő látássérültek rendszeresen találkozhatnak és megbeszélhetik a gondjaikat, igényeiket” – mondja az alelnök.

fotó3 fotó4

A VGYKE ezzel a megállapodással megkapja azt a lehetőséget, hogy a XI. kerületben az Önkormányzat támogatásával és segítségével segítse a látássérültek helyzetének javítását.
 „Önkormányzatunknak különösen fontos az esélyegyenlőség célcsoportjai között a fogyatékos emberek segítse” – mondja Dr. Molnár László alpolgármester.
“Ezért többek között minden évben rendszeresen szerveztünk szemléletformáló rendezvényeket, segítjük azokat a kerületi vállalkozásokat, akik sérült embereket foglalkoztatnak, illetve az Önkormányzatunk tulajdonába van az Újbuda Prizma nKft, ahol több mint 200 megváltozott munkaképességű munkavállalót alkalmazunk.  Hivatalunkban szemléletformáló tréningekkel segítetjük a fogyatékos emberek megismerését, elfogadását. 12 megváltozott munkaképességű munkavállalónk között 3 látássérült munkatárs van, akik közül egyikőjük egy Európai Uniós program szakmai programvezetője, ketten pedig a telefonközpontban dolgoznak.
Önkormányzatunk számára fontos, hogy a láthatóvá váljanak a kerületi látássérült emberek” hangsúlyozza az Alpolgármester.

“Szeretnénk, ha Újbudán jól működő közösségük alakulna ki, erősödne meg, színesítve a kerületi közéletet. Egyúttal igyekszünk speciális igényeiket, szükségleteiket megismerni, azokra reagálni. Önkormányzatunk ösztönzi minden olyan közösség működését, akik a helyben meglévő értékeiket felkarolják, továbbviszik, ezzel is gazdagítva Újbudát”- emeli ki az Alpolgármester.

Budapest, 2015. június 23.

További információ:
Baráth Andrea,
esélyegyenlőségi munkatárs,
Újbuda Önkormányzata,
Telefon: +36 30 817 2301,
Email: barath.andrea@ujbuda.hu