Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Integrált tornapark nyílt Budapesten

2017. július 1.
Az egyik eszközt egy kerekesszékes sportoló teszteli és közben fényképezik

Budapest Főváros Önkormányzata és Csepel Önkormányzata, valamint a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. sikeres együttműködésének köszönhetően átadták az európai szinten is ritkaságnak számító, de hazánkban abszolút úttörő létesítményt, amelynek megalkotóinak – Hard Body Hang, illetve MagikMe – Én is hadd játsszak veled – legfőbb szándéka a fogyatékkal élők szociális elszigetelődése elleni küzdelem. Koncepciójuk szerint a mindenki számára alkalmas eszközök révén, ez a csepeli játszótér lehet az első színtere az inkluzív nevelésnek.

integralt3

Éppen ezért az integrált tornapark sporteszközöket tervezők; Fenyvesi Zoltán és Kanyó Zsolt paraatléta, valamint a MOME-n formatervezőként végzett Erdélyi Tamás elsődleges és messzemenőkig figyelembe vett szempontja az volt, hogy valóban bármilyen egészségi állapotú fogyatékos gyermek és felnőtt közérthető, a szülők, kísérők által is jól ismert tevékenységen keresztül, természetes módon találkozhasson, és tudjon együtt sportolni, edzeni ép társaival.

integralt1

Az átadásra kerülő MagikMe játszó eszközök újszerűek, közös sportolásra és játékra inspirálóak, szinte minden életkorban jól használhatóak, akár egyszerre több kisgyermek által is.

integralt2

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes a park avatóján kihangsúlyozta, akkor járunk el jól és helyesen, ha Budapestet még inkább élhető és szerethető várossá tesszük: gyalog, kerékpárral, gyerekszemmel, idősként, fiatalként vagy épp valamilyen testi szempontból hátrányos adottságúként. Ezt a szemléletet pedig tudatosan kell megjeleníteni, kommunikálni és konkrét fejlesztések formájában megvalósítani – melynek szép példája a most megnyílt integrált tornapark.