Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Rákosmente júniusi programjai

2017. július 2.
A képen az látható, amint a mezőn feküdve és ülve élvezik a megjelentek a bemutatót

2017.06.01-jére a XIII. kerület egyik lámpása olyan programot szervezett, amelyben táncot tanítottak a senior korosztálynak. Ehhez a programhoz csatlakoztunk mi négyen Rákosmentéről. Egy rövid ismerkedéssel kezdtünk, majd megkapta a szót oktatónk: Fürstné Pannika, aki elmondta, hogy ez az örömtánc Németországból indult. Előbb kerekes székesekre találtak ki a koreográfiákat, majd később más fogyatékosoknál is alkalmazták. A tánc, a mozgás hatékonyan tartja karban a szellemi frissességet, és jól hat a mozgáskoordinációra is. Egy ülőtánccal, egy Harlekinnel melegítettünk be, majd következett egy kis nehezítés: egy állótánc, hogy végül egy cha-cha-cha zárja a napot, aminek a lépéseit már ismét ülve gyakoroltuk. Miután teljesen kifáradtunk, megbeszéltük, hogy ezt a lehetőséget minden klubbal megismertetjük, hogy akit érdekel a tagjaink közül, kipróbálhassák. A Lámpások pedig ezzel is színesíthetik és gazdagíthatják a programkínálatukat.

A képen az látható, amint idősek kipróbálják ezt a táncot

A kép forrása: http://www.eotvos10.hu

Idén 2017. 06.03-án tartották a gyereknapot a Napsugár Óvodában, ahol különböző programok és játékok várták az aprónépet és szüleiket. Ilyen volt a mazsorett bemutató, ugráló vár, és az általunk vezetett érzékenyítő program. Azok a gyerekek és felnőttek, akik meglátogattak minket, érdekes dolgokat próbálhattak ki. Az apróságok szemtakaróval, vagy anélkül kitapogathattak különböző tárgyakat, szagolhattak illatokat, és megismerkedtek a Braille ABC-vel és könyvvel. Meghallgathattak egy részletet a Pinokkió című könyvből, amiből megtudhatták, hogy miként fogadták testvérükké a bábok Pinokkiót. A felnőttek is érdeklődtek a továbbtanulási lehetőségekről és arról, hogyan lehet vakon tanulni. Péter megmutatta az Iphone-ja használatát is. Sajnos az időnk hamar elszaladt, de mi nagyon élveztük, hogy ott lehettünk.

2017. június 6-án különleges klubnapot tartottunk a Rákoshegyi Közösségi Házban, ahol egy új rákosmenti tagot is köszönthettünk. Röviden bemutatkoztunk egymásnak, és elmondtuk hogyan működünk. Ezt követően a tagok közérdekű információkat hallhattak a Támogató Szolgálat által szervezett soltvadkerti nyári táborról, a tervezett szentendrei kirándulásról, és örömmel osztottuk meg azt is, hogy nyertünk a kerületi Civil pályázaton. Majd átadtuk a szót vendégünknek, Máté Gabinak, az egyetlen látássérült asztrológusnak. Gabit a lőrinci klubban ismertük meg, és előadását olyan jónak találtuk, hogy azt gondoltuk, hogy ez a téma a mi tagjainkat is érdekelheti. Gabi a meghívásnak örömmel tett eleget, így a rákosmentieket is beavatta a horoszkóp titkaiba. Elmondta, hogy azok a horoszkópok, amiket a rádióban és a TV-ben hallhatunk, nem konkrét személyre vonatkoznak, hanem az adott jegyre általánosan. Ahhoz, hogy valakinek konkrétan tudjon mondani valamit, ismernie kell az illető születési időpontját napra, órára és percre pontosan. Gabi felajánlotta a klub tagjainak, hogy ingyenesen elkészíti a saját horoszkópjukat azoknak, akik ezt kérik. A napot a névnaposok felköszöntése és Jana gitárjátéka zárta. A programon 17-en vettünk részt.

Mi rákosmenti lámpások 2017. június 8-án kirándulást szerveztünk a szentendrei Retro Múzeumba. Csatlakozott még hozzánk Angyalföld és Újbuda csapata is, így ez a program három kerület összefogásával és szervezésével valósult meg. Az Örsről indultunk, hogy ezt követően hajóra szálljunk, és ringatóztunk a Duna lágy hullámain. Megérkezve a múzeumhoz, már várt minket a vezetőnk: Istvánkó Károlyné Bea, aki elmondta, hogy ez a hely egy családi vállalkozás, amelyet a férje és ő hoztak létre. A látogatást kint az udvaron kezdtük régi autókkal. Megcsodálhattunk Trabantot, Zasztavát, Moszkvicsot, rózsaszín Cabriót, és oldalkocsis motorkerékpárt is. Néhányan dalra fakadtak és felidézték az ismert sláger részletét: „Trabanton szállni élvezet”. Az épületben korabeli lakást állítottak össze Varia bútorelemekből, a még mindig működő TV-ből régi reklámok szóltak. Egy másik teremben Keravill-t rendeztek be: láthattuk az első Commodore 64-es számítógépeket, rádiókat és barkács készletet is. Aztán búcsút vettünk a Retro Múzeumtól, és egy kis sétát tettünk Szentendre belvárosában. Már délután 3 óra felé járt az idő, amikor betértünk a La Mia nevű hangulatos étterembe, ahol mindenki kedvére fogyaszthatott valami finomságot, és amely jó megkoronázása volt a napunknak. A programon 24-en vettünk részt.

A Piroska Óvodában 2017. június 10-én családi napot rendeztek, amelyre minket, rákosmenti lámpásokat is meghívtak. Ezen a napon mindenféle programmal vártak kicsiket és nagyokat: volt itt ugráló vár, kutyás bemutató, tánc és tombola, valamint a felnőtteket rock koncert is szórakoztatta. A jól összeszokott csapattal együtt megérkeztünk az oviba, és elfoglaltuk a helyünket a ház árnyékában. A gyerekek és szüleik megismerkedhettek Boncával, a vakvezető kutyával és hallhattak a kutyatartás titkairól. Az asztalunknál tapintás segítségével összepárosító játékot játszottunk, illatokat szagoltunk, beszélgettünk, aztán Péter részleteket mesélt egy Braille mesés könyvből, a Pinokkióból. Sikerült kapcsolatot találnunk a Vöröskereszt munkatársával, akik szintén kitelepültek az oviba, és megállapodtunk abban, hogy eljönnek hozzánk is a klubba, és vérnyomást, vércukrot, koleszterint mérnek majd a tagjainknak ingyenesen. Ismét hasznosan töltöttük az érzékenyítő napunkat az oviban.

Amikor két éve érzékenyítettünk a Betlehem Óvodában megismerkedtünk egy anyukával, akinek időközben a gyerekei iskolások lettek. A gyerekei a Podmaniczky János Evangélikus Általános Iskolába kerültek. Ez az anyuka úgy gondolta, hogy az iskolásoknak is fontos, hogy ezekről a dolgokról halljanak. Felvette a kapcsolatot velünk, Rákosmente lámpásaival és az iskola igazgatónőjével egyeztetve meghívott minket 2017. június 12-ére. A program egy rövid megnyitóval kezdődött, ahol bemutatkoztunk és elmondtuk a látogatásunk célját. Az osztály 25 gyerekből állt, akiket két csoportra osztottak. A megnyitó után csapatunk kétfelé vált, a program egyik része egy tornateremben zajlott, és a gyerekek megismerkedtek a vakvezető kutyával, és a Braille írás rejtelmeivel, valamint azt is megtudhatták, hogy miként lehet vakon telefonálni. A másik teremben érzékenyítős játékokat játszottunk: folyadéköntést, zoknipárosítást, pénzfelismerést, és mindezt szemtakaró segítségével. A gyerekek kérdezhettek is tőlünk tabuk nélkül: így megkérdezték pl., hogy milyen előnyei vannak a vakságnak. A nap egy csoportkép elkészítésével fejeződött be. Aztán jött számunkra a nap legmeghatóbb pillanata, amikor a gyerekek a saját készítésű ajándékaikkal ajándékoztak meg minket, és megköszönték, hogy ott voltunk náluk. Öröm volt velük dolgozni!

2017. június 21-én világszerte a Jóga világnapját ünneplik. Nem volt ez másképp nálunk Rákosmentén sem. Kerületünkben a Rákosligeti Polgári Kör védnöksége alatt Fényünnepet, azaz jóga pikniket rendeztek a Heltai térre. Ennek a programnak Fábián Bea jógaoktató volt a szervezője, aki a Maros Moziban tart jógát felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. A Heltai tér egy szépen rendben tartott füves, fás területén éppen Meridián torna zajlott, amelybe mindannyian becsatlakoztunk. A testükön lévő különböző pontokat (meridián) stimuláltuk, amivel az egészségünket, edzettségünket, fittségünket növeltük.

A képen az látható, amint a mezőn feküdve és ülve élvezik a megjelentek a bemutatót

Aztán következtek a hangtáljaink (Zsuzsa). A bronz ötvözetből álló hangtálak hosszú utat jártak be, míg Ázsiából eljutottak hozzánk. A jógaszőnyegeken ülve körbeadtuk a hangtálakat, amiket a résztvevőink egy filc ütővel finoman meg is szólaltathattak. Kellemes lágy hangokat csalogattunk ki belőlük, amelyek harmóniát hoztak a testünkbe. Majd a hangfürdő következett, amelyet a hangtálak és a gong hangjaival kísértünk. Végül a cimball magas hangjára visszahoztuk a résztvevőinket a valóságba. Nagyon különleges érzés volt a szabadban játszani. Búcsúzóul, akik szerették volna, meg is szólaltathatták a gongokat. Programunkon 13 fő vett részt.

A zuglói lámpások az országgyűlés épületének meglátogatását szervezték meg 2017. június 26-án. Ez a program nagy sikert aratott, mi rákosmentiek is csatlakoztunk négyen, és még Győrből is érkeztek résztvevők. Szemerkélő esőben érkeztünk meg a Látogató Központ elé, ahol regisztrálás után kaptunk egy-egy audioguide-ot, amellyel tisztán hallhattuk az idegenvezetőnk hangját. Megtudtuk például, hogy a századelőn épült Parlament méreteit tekintve szinte egyedülálló a világon. Az építés során fontosnak tartották, hogy magyar emberek, magyar technológiával, és magyar nyersanyagokból építsék föl az épületet. Megcsodálhattuk a kupolacsarnokot, a felsőházi üléstermet is, és hallhattunk arról is, hogy a mai modern körülmények mellett milyen fontos a gyorsírók szerepe. A vezetés végén az épület üzemeltetésével kapcsolatos kiállítást is megtekintettük, és megtapogathattuk az ötágú vörös csillagot is, amely az ország házának tetejét díszítette a szocializmus időszakában.

Krayné Faragó Zsuzsanna
közösségi civilszervező