Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Iskolai szemléletformálás a Dob utcában

2017. november 12.
A képen az érzékenyítő foglalkozás egy pillanata látható, ahol a látássérültek kísérését gyakorltuk

Az elmúlt hónapban jártunk az Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskolában. Közel 160 diákkal beszélgethettünk az etika órák keretében a látás hónapjához csatlakozva.

Az osztály megpróbál fémpénzeket azonosítani tapintás útján
Az első nap első óráján picit izgatottan kezdtünk neki a programnak. Először tisztáztuk a látássérültség fogalmát és csoportjait, majd beszélgetni kezdtünk. Szó esett a közlekedésről, a segítségnyújtás módjairól vakoknál és gyengénlátóknál egyaránt, valamint a vásárlásról. A fizetést ki is próbálhatták a vállalkozó szelleműek, azaz tapasztalatot szereztek hogyan is különböztetjük meg  az érméket, valamint arról is, hogy a papír pénz nem ismerhető fel tapintás alapján.

az osztály figyel az érzékenyítést végzők előadására

A második napon szintén érdeklődő diákokkal hozott össze bennünket a sors. Nagyon sokféle kérdést tettek fel a szembetegségekről, a mindennapi életről és lelkesen próbálták ki a kísérést és a pénzfelismerést. Mindkét alkalommal megismertettük a csoportokat a Braille-írással is, röviden elmagyaráztuk nekik a lényegét és az írógépet is megnézhették.

 

20171002_111738

Mindig nagy örömmel találkozunk iskolásokkal is, mert rendszeresen azt tapasztaljuk, hogy számos kérdés él bennük és érdeklik őket a válaszok. Azt gondoljuk, hogy az oldott hangulatban az érintettektől származó válaszok nem pótolhatóak semmivel és szükségesek is egy idősödő társadalomban, ahol egyre többször lehet találkozni látássérültekkel, akik bizonyos helyzetekben a látók segítségével könnyebben tudnak boldogulni.

IMG_20171002_115655

Ide kattintva elolvasható, hogy miként adott az iskola hírt a látogatásunkról.

Illetve ide kattintva olvasható, ahogyan a facebook-oldalukon is megemlítettek minket.

Nagyon szeretnénk megköszönni az iskolának és külön Grecsnik Gyöngyinek is a meghívásért, a szeretetteljes fogadtatásért és a kedvességéért!

Jánosi Veronika és Molnárné Tóth Andrea
közösségi civilszervezők