Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Ismerkedés a siketvakok mindennapjaival

2018. július 28.
Játék a siketvakság érzékenyítésére, a klubtagok egymás hátára rajzolnak az ujjukkal a rákosmenti klubnapon

Júliusi klubunkat ezúttal a Rákosligeti Katolikus Közösségi Házban tartottuk a XV. utcában Rózsahegyi Péter képviselőnk jóvoltából, mert a megszokott helyünkön nyári szünetet tartanak. Erre az alkalomra ferencvárosi lámpás kolléganőnket hívtuk meg, aki a siketvakok mindennapjaival ismertetett meg minket. Lenkai Viki ugyanis a Siketvakok Egyesületében elnökségi tag is egyben.

Lenkai Viktória tart előadást a siketvakságról a rákosmenti klubnapon

Megtudtuk tőle, hogy egyesületük 1994-ben alakult, és először siketvak gyerekekkel kezdett foglalkozni. Egy idő után kiterjesztették a munkájukat a felnőttekre is. Szóba került az is, hogy a siketvakok botja piros-fehér csíkos, és még nem annyira ismert.

Játék a siketvakság érzékenyítésére, a klubtagok egymás hátára rajzolnak az ujjukkal a rákosmenti klubnapon

Ezután két izgalmas játékra került sor: először „siketvak activity-t” játszottunk, vagyis a kezek játékával, hang nélkül próbáltunk elmutogatni egymásnak egy-egy szót. Ezt követte a rajzposta: a kezdő játékos egy egyszerű jelet rajzolt a 2. játékos hátára, amit az tovább rajzolt az előtte állóéra. Addig folytattuk a sort, ameddig tartottak a résztvevők. A végén nagy mulatság közepette összehasonlítottuk a kezdő és a végső rajzot.

Miután a játék véget ért, fölköszöntöttük név- és születésnaposainkat. Köszönjük Rákosmente Önkormányzatának, hogy lehetővé teszi klubunk megtartását.

Acsay Péter és Krayné Faragó Zsuzsanna
közösségi civilszervezők