Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Kirándulás Visegrádon

2016. augusztus 13.

DSC01114DSC01100

Augusztus 2-án Visegrádon csodálatos napot töltöttünk együtt. A VGYKE kisbuszával érkeztünk a Királyi Palota elé, ahol már várt minket Franciska, az idegenvezetőnk.

Franciska segítségével elképzelhettük, milyen volt az élet Mátyás király korában, majd megtudhattuk hogyan tűnt el a palota, ahogyan a hegyről a csapadék fokozatosan lemosta a hordalékot.

Az eddig csak legendákból és krónikákból ismert palotát több évszázad után 1930 körül találták meg. A régészeknek azonban még 120 évre való munkájuk van, hogy mindent feltárjanak az eredetileg 350 szobából álló palotából.

A látogatásunk során mindent megtapinthattunk, ami nem volt vitrin mögött. Franciska furulyajátékkal érzékeltette nekünk a termek akusztikáját, Bartolf Zsuzsika pedig csodás énekekkel örvendeztetett meg bennünket. Megnéztük a Herkules kutat, a cserépkályhákat, amivel a szobákat fűtötték. Kezünkbe foghattuk az ón kupákat, evőeszközöket, megpróbálhattunk felajzani egy számszeríjat, és kezünkbe kaptunk egy kétkezes kardot is. Megnéztünk egy hálószobát, megtapinthattuk az ágyat, a dézsát, amiben fürödtek és egy ruhát is megnézhettünk.

Ezután megmásztunk rengeteg lépcsőt és megnéztük a híres Oroszlános kutat. Egy közös lángosozás, sörözés után újból buszra szálltunk, és felmentünk a bobpályához, ahol közös száguldozással koronáztuk meg a jól sikerült programot. Reméljük legközelebb másoknak is kedve lesz velünk tartani!

Hajnalné Filipich Adrienn
közösségi civilszervező

inneltrade_logoA VGYKE szentendrei Lámpás Klubjának programjai megvalósítását az Inneltrade Kft. támogatta, melyért ezúton is hálás köszönetet mondunk!