Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Újabb húsz dél-budai villamosmegállót akadálymentesítenek október közepéig

2016. augusztus 14.
Kép forrása: rehabportal.hu

Kép forrása: rehabportal.hu

A BKK közleménye szerint a fejlesztés eredményeképp – hasonlóan a nyár végéig átépülő Fehérvári úti és Bartók Béla úti 35 peronhoz – ezek a megállóhelyek is teljesítik majd az akadálymentességi követelményeket. A beruházás várhatóan október közepéig zajló építési ütemében ismét változik a budai villamosok közlekedése. Örömteli hír, hogy újra a teljes, eredeti vonalán közlekedik majd a 19-es, a 41-es, a 47-es, a 48-as és a 49-es, az 56-os és az 56A villamos; az Alkotás utcán, a Budaörsi úton és a Villányi úton ebben az időszakban szünetel a villamosforgalom. A 17-es villamos módosított útvonalon, az Alkotás utca helyett a Krisztina körúton át közlekedik. A 61-es villamos Hűvösvölgy és a Széll Kálmán tér M között jár, kizárólag hétköznap, a reggeli csúcsidőben. Hűvösvölgyről további eljutási lehetőséget jelent az 59B jelzésű villamos, amely az 59-es és az 59A helyett is közlekedik, Hűvösvölgy és a Márton Áron tér között. A Móricz Zsigmond körtér M és a Széll Kálmán tér M között az Alkotás utcán és a Villányi úton át a 61-es pótlóbusszal lehet majd utazni. Az Alkotás utcán közlekedő buszjáratok a közös szakaszon a villamospótló összes megállójában megállnak.

2016 nyarán és őszén 55 dél-budai villamosmegállót korszerűsítenek az Alkotás utcában, a Bartók Béla úton, a Budaörsi úton, a Fehérvári úton és a Villányi úton úgy, hogy azok akadálymentes közlekedési lehetőséget nyújtsanak.

Augusztus 27-éig lezajlik a Bartók Béla úton és a Fehérvári úton átépített peronok műszaki átadása és átvétele. Ezek a megállóhelyek már alkalmasak lesznek a biztonságos utasforgalom lebonyolítására, 2017. január végéig azonban a megállókban még új esőbeállót, padokat, szemeteseket helyeznek el, útépítési, forgalomtechnikai és környezetrendezési munkákat végeznek. Ugyanakkor a nyáron átépített peronok már akadálymentes közösségi közlekedési lehetőséget nyújtanak; ahol szükséges volt, ott ennek érdekében a megállóhoz vezető gyalogos-átkelőhelyeket is átépítették.

Az augusztus 28-ától várhatóan október közepéig zajló építési ütemben az Alkotás utcában, a Budaörsi úton és a Villányi úton elhelyezkedő villamosmegállóhelyek peronjait építik át. Az új CAF villamosok beszerzéséhez kapcsolódik emellett azok járműkarbantartó üzeme, a Budafoki kocsiszín átalakítása, amely jelenleg is zajlik, és várhatóan 2017 áprilisáig tart.

Az új megállóhelyi peronok – igazodva az új villamosok padlómagasságához és hosszúságához – egységesen 26 centiméter magasak és legalább 36 méter hosszúak lesznek.

2016. augusztus 28-tól újra a teljes, illetve eredeti útvonalán közlekedik a 19-es, a 41-es, a 47-es, a 48-as, a 49-es, az 56-os és az 56A villamos. (Ugyanakkor az 56A vonalon változnak a járatok indulási időpontjai az egyenletes villamosközlekedési biztosítása érdekében.) A többi budai villamosvonal közlekedése várhatóan október közepéig az Alkotás utcai, a Budaörsi úti és a Villányi úti megállóhelyi peronok korszerűsítése miatt az alábbiak szerint változik – áll a tájékoztatásban.

Forrás: OrientPress