Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Kispesti klubnap a Láthatár bolttal

2017. június 6.

Megtartottuk májusi klubnapunkat, melyre ismét hívtunk vendéget. Katona Zsuzsanna látogatott el hozzánk a Láthatár boltból, és hozta el portékáját a bolt árukínálatából Zsuzsi, bemutatkozása után beszélt a megújult Láthatár boltról, melynek vezetője Eleki Abigél. Aki ellátogat a hozzájuk meglepetésben lesz része, mert a bolt át van rendezve, és a meglévők mellett, sok hasznos, olcsó, de jó minőségű áruval bővült kínálatuk. Ezután kézről-kézre jártak a különféle termékek, és mire mindent megnéztünk, kedvet kaptunk a vásárláshoz. A nagyítók, napszemüvegek, gyógyszervágók, és gyógyszeradagolók, a pattintós tű, valamint egyéb bőr és textiláruk voltak nálunk kelendőek.

bemutatkozás néz2

A vásárlás befejeztével több programot ismertettünk klubtagjainkkal. Hívtuk őket a május 27-én tartandó III. Dél-pesti Fúvószenekari találkozóra a Városháza térre, a június 1-jei, a CSERF-S Központban (1146. Budapest, Hermina út 57.) megtartandó szenior táncról szóló előadásra és a szenior tánc kipróbálására, június 7-ére a Tomory Lajos Múzeum (1181 Budapest, Havanna utca 9.) Élet a régi – új lakótelepeken – az Állami lakóteleptől a Havannáig kiállításra, és június 10-11-re a 10. Jubileumi Kispesti Városünnepre, a Templom térre.

Klubnapunk második felében Szent Flóriánra emlékeztünk.  Szent Flórián a tűzoltók védőszentje. Az egyik legfélelmetesebb elemi erőtől, a tűztől való rettegés keltette életre Flóriánnak, az “Isten tűzoltójának” alakját. A tűzoltók számára Flórián a tűzoltó munka lényegét testesíti meg: az állhatatosságot, becsületet, embertársaik megsegítését.

Cesiaban (a mai Felső-Ausztria területén) született a III. század második felében Diocletianus császár uralkodása idején lépett be légiósként a római hadseregbe, ahol tehetsége, bátorsága révén gyorsan haladt előre a katonai pályán, rövidesen a Caecia erőd parancsnoka lett. A legenda szerint az erődben hatalmas tűzvész pusztított, amit Flórián – szinte kilátástalan helyzetből – megfékezett. Katonái, kiket a legszörnyűbb tűzhaláltól mentett meg, Flórián emberfeletti, isteni erejének tulajdonították a tűzvész elmúltát s hírét szájról szájra adva, megszületett a Flórián-legenda.

A keresztényüldözés idején Flórián igazságérzete, emberségessége fellázadt az Aquiliniusz prefektura kegyetlenkedései ellen. Börtönben sínylődő 40 társa mellé állt, magát ő is kereszténynek vallva. Amikor megtagadta az áldozat bemutatását a római isteneknek, kegyetlenül megkorbácsolták, majd a császár parancsára 304. május 4-én kővel a nyakában az Enns folyóba vetették.

A ránk maradt írásos emlékek szerint holtteste fennakadt egy sziklán, sas vigyázott rá, mígnem egy Valéria nevezetű keresztény asszony rátalált, kocsijába rejtve elvitte Lorchba és tisztességgel eltemettette.  A lorchi Szent Flórián sír felett ma az Ágoston rendi szerzetesek kolostora emelkedik.

Kultusza elsősorban Felső-Ausztriában, Tirolban, Bajorországban terjedt el, de nagy tiszteletnek örvend Lengyelországban – főként Krakkóban – s hazánkban is. Ereklyéi Bolognába is eljutottak. Mert folyóban halt mártírhalált, a középkorban az árvizek elleni védszentként is tisztelték.

A tűzvészek ellen védő Szent Flórián alakja a XV. század végén vált közismertté. Magyarországi ábrázolásainak kezdete is erre az időszakra tehető, főként a német ajkú területeken. A XVII. században a nagyszámú osztrák és német bevándorlás hatására hazánkban csaknem mindenütt megelevenedett a Flórián-kultusz.

Flórián napját – Május 4-ét – a tűzoltók ma is a személye előtti főhajtással tartják nyilván, hiszen az elkötelezett hivatástudat alapja a vállalt munkába vetett hit és a hagyományokhoz való ragaszkodás.

Természetesen nem maradt el kvízjátékunk sem. 10 magyar versrészletet olvastunk fel, és vagy a vers címét, vagy az íróját kellett kitalálni. A sikeres tippelés után eljött a búcsú pillanat, mert időnk lejárt.

A májusi klubnapunk (is) remek hangulatban telt, hiszen vásároltunk, művelődtünk, és játszottunk… Kell ennél több? Várjuk a júniusi klubnapot!

Beszámolót készítette: Bernát Zsuzsanna (közösségi civilszervező)
képeket készítette: Puchnyák István (közösségi civilszervező)