Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Kispesti klubnap az audionarrációról

2017. április 6.
A képen Erika és Judit látható, amint beszélnek a klubdélutánon

Aki ellátogatott klubrendezvényünkre megtudta, mi az audiónarráció, mit jelent egy vak ember számára a kulturális akadálymentesítés, és az miképpen valósul meg. A Holdvilág Kamaraszínház Kulturális Egyesület vezetője, Koltai Judit és S.Tóth Erika a VGYKE audionarrátor kollégája volt a vendégünk. A két szervezet közötti csodálatos együttműködésről meséltek nekünk. Szó volt még az audiónarráció magyarországi történetének fontosabb állomásairól is, valamint a különböző vizuális művészeti ágak akadálymentesítésében rejlő izgalmas lehetőségekről, a festészettől, a fotóművészeten keresztül a filmig.

Koltai Judit a rendezője az Április 11-én tartandó zenés, képes versszínházi előadásnak, melyet a Költészet Napja tiszteletére, József Attila születésnapján és verseivel, a Holdvilág Kamaraszínház előadásában láthatnak az érdeklődök, az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban. Ezen a napon a belépés díjtalan. A művésznő elszavalta József Attila Tél című versét, mindannyiunk nagy örömére.

A képen Erika és Judit látható, amint beszélnek a klubdélutánon A képen az látható, amint a klubtagok egy része ül a asztal mellett és figyel az előadásra

S.Tóth Erika mesélt az audionarráció kezdeteiről, a 90 dB Project munkájáról, melyet 2011 óta végeznek töretlen lelkesedéssel, majd pedig szót ejtett a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. (FSZK Nonprofit Kft. – Felnőttképzési Iroda) és a Színház- és Filmművészeti Egyetem együttműködésének keretében 2014-ben megvalósult modellprogramról, képzési projektről, melynek keretében a látássérültek számára történő akadálymentesítéssel jelenleg foglalkozó szakemberek zöme a képzettségét megszerezte.

Ennek kapcsán beszélt az AKKU – Az Akadálymentes és Korlátlan Kultúráért Egyesület és a Tandem Csoport – A fogyatékossággal élőkkel az akadálymentes kultúráért biztosította akadálymentes színházi, filmes és egyéb kulturális eseményekről. Fontosnak érezte, hogy beszámoljon a Magyar Színház áldozatos munkájáról, ahol Magyarországon elsőként törekednek arra, hogy a teljes repertoárt akadálymentessé tegyék, Tóth Cecília audionarrátor közreműködésével.

A történeti áttekintést követően rátért az általa végzett munkára, személyes motivációira és azokra a számára alapvető és feledhetetlen tapasztalatokra, melyek megalapozták narrátori működését. Első és benne mind a mai napig a legnagyobb nyomot hagyó munkakörére, az érzékenyítésre, valamint a közösségépítésben szerzett tapasztalataira, hiszen ennek a munkakörnek köszönhetően ismerte meg mindazokat, akiknek narrál és akiket barátként, ismerősként üdvözölhet az előadásain. Így került szóba a narráció iránti elkötelezettsége, mely számára szerelem volt első hallásra és amelynek keretében elindította a VGYKE hírlevelében megjelenő narrációs sorozatait (PL: festmények, és a Nádor Terem ólomüveg-ablakairól írott narrációit).

Köszönjük vendégeinknek, hogy elfogadták meghívásunkat, és színvonalasabbá, szebbé tették összejövetelünket!

Március 17-e Szent Patrik napja. Ismertettük Írország védőszentjének életét, és arról is szó volt, mit jelképez a lóhere, és hogyan ünnepelnek az írek szerte a világon? Hazánkban idén a Lánchíd, a Művészetek Palotája, a Tüskecsarnok és a Bank Center épülete is zöld díszkivilágítást kapott.

A hónap szülötte Arany János (1817. március 2.). Kvízjátékunkkal rá emlékeztünk. Bár a kérdések nem voltak egyszerűek, de mindenki lelkesen tippelt.

A klubnap végéhez közeledve rátértünk az aktuális témákra. Emlékeztettük klubtagjainkat, hogy gyógycipőt készíttethetnek április 3-án a VGYKE-nél, hívtuk őket április 5-re a Kézzelfogható Alapítvány kiállítására a Széchenyi Gyógyfürdőbe, a Tapintható Kiállításra (1146 Budapest, Állatkerti körút 11.), és az április 28-án tartandó Közgyűlésre, mely 9 órakor kezdődik, és a Vakok Általános Iskolájának Nádor termében kerül megrendezésre (1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 39.).

Jó társaságban gyorsan repül az idő, szedelőzködni kellett. Várjuk a következő klubnapot! Találkozunk április 27-én.

Bernát Zsuzsanna
közösségi civilszervező