Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Kutyás klubnap, játékkal

2017. január 16.
A fényképen Bonca, a bajnok kutyus látható

Az év első újbudai klubnapja hosszú idő óta először indult el úgy, hogy nem volt ismeretlen ember a megjelentek között. Nehéz megmondani, hogy ez jó vagy sem, de nem is ragadtunk le ennél, hanem egyből a lényegre tértünk.

Korábban is szóba került, hogy 2017-ben is folytassuk az ötletes megoldáskereséseket, kutassunk ki új lehetőségeket. Ennek érdekében több olyan programmal is számolunk, melyek ennek a teljesülését igyekeznek megtámogatni. Az egyik speciális program egy tréning-sorozat lesz, ahol oldottabb, vidámabb keretek között ismerhetik meg a résztvevők a saját magukban rejtőző lehetőségeket és segítenek azokat a megfelelő módon hasznosítani. A klubnap nagyobb részében ebből kaptunk egy kis ízelítőt.

Az ízelítő egy játék volt, melyben az Egyesület több munkatársa is segédkezett. A játék lényege az volt, hogy a látássérüléssel (vagy bármilyen más fogyatékossággal) kapcsolatos saját élményeket kellett előadni egy-egy rögtönzött jelenetben, majd a jelenetekről beszélgettünk. Érdekes volt megtapasztalni, hogy egy-egy jelenet előadása mennyire segített megérteni a kialakult helyzetet. Amikor elmondunk egy minket foglalkoztató helyzetet valakinek, számos kérdés születik a történés módjáról. Az eljátszott helyzeteknek köszönhetően, mindenki megértette az alaphelyzetet és egyből a megoldáskeresés felé indulhattunk el.

 

janklub_1 janklub_2

A program kissé rövidre sikeredett második részében Tanai Csaba kollégánk tartott egy ismertetőt a vakvezető kutyás helyzetről. Elmondta, hogyan kapott ő kutyát, hogyan történik a kutya kiképzése és milyen szempontok alapján párosítják össze a kutyát és a gazdáját. Megtudtuk azt is, hogy milyen különbségek vannak az egyes iskolák között. Mivel többen nem voltak jelen a rendszeresen megjelenő klubtagok közül, megállapodtunk vele, hogy egy másik alkalommal újra eljön hozzánk és megismételjük a kutyás programrészt.

Szeretnénk az ízelítőként szolgáló jelenetek előadásáért köszönetet mondani minden munkatársunknak is, akik nagyon lelkesen és nagyon gyakorlottan működtek közre a játékban! Reméljük, hogy amikor tavasszal vagy nyáron sor kerül a tréningre, akkor is ugyanilyen kellemes és hasznosan fogja segíteni a céljaink elérését!

Lenkai Viki és Neumann Károly
közösségi civilszervezők