Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Kvíznap a kerületről

2018. július 8.
A képen az angyalföldi klubnapon résztvevők egy része látható, egy asztal körül ülnek

Egy korábbi klubnapon megtekintettünk pár régi filmet, melyekben a XIII. kerület múltjáról mutattak be érdekességeket. Egy másik alkalommal pedig eljutottunk néhányan a helytörténeti kiállításra is, ahol képekben és tárgyi emlékekben elevenítették fel a kerület elmúlt évtizedeit. Ezekből táplálkozva született meg az ötletünk, miszerint tekintsünk vissza ezekre az élményekre egy kvíz segítségével.

A képen az angyalföldi klubnapon résztvevők egy része látható, egy asztal körül ülnek

A kérdések egyik része a Margit-szigettel foglalkozott. Megbeszéltük, hogy mi a különbség a Margit-sziget és a Margitsziget írásmód között és azt is, hogy eredetileg hány sziget volt a mai egyetlennek látszó sziget helyén. Bár a sziget lassan öt éve nem tartozik a kerülethez, a múltjához viszont nagyon is kötődik.

Szóba került az Angyalföld megnevezés eredete is, melyről két változat is él a köztudatban, mivel a helytörténeti források sem segítenek döntésre jutni. Az egyik változat szerint a területet Ördögföldnek hívták, ami nem volt egy hízelgő név, ezért a köznyelv egyszerűen Angyalfölddé keresztelte át. A másik változat szerint a művi terhességmegszakítások egyféle központja volt, ezért lett Angyalföld.

A kvízkérdések között szerepeltek a kerület rendszerváltás után megépített új épületei, városrészei is. Többek között szóba került a Duna Plaza, mint az ország első valódi plázája, valamint a Marina Part és a Teve utca környékén felépített épületek. Természetesen nem maradtak ki azok a közösségi célokra kialakított új területek sem, ahova korábban már kitelepült a klubunk.

A képen a kvízkérdések közötti beszélgetés egy pillanat látható, a résztvevők egy asztal körül ülnek

Miközben az egyes kvízkérdésekre megkerestük a válaszokat, mindenki elmondta az élményeit, emlékeit, melynek köszönhetően nagyon érdekes dolgokat tudhattunk meg az egyes helyekről. Ezek miatt megerősítettük azt a szándékunkat, hogy a közeljövőben szervezni fogunk egy vagy több olyan alkalmat, amikor ezeket a helyszíneket felkeressük és megtekintjük az említett események nyomait. Reméljük, hogy sokan fognak majd csatlakozni hozzánk, mert amint a klubnap is előre jelezte, nagyon izgalmas városjárásban reménykedhetünk!

Tóth Andrea
közösségi civilszervező