Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Látássérült kiképző a komáromi tűzoltóságon

2017. március 8.
A képen a látássérült kiképző látható

Március első napjaiban szervezett a Komárom Hivatásos Tűzoltóparancsnokság egy mentéstámogató tréninget, melyen a hivatásos tűzoltók és a városi önkéntes tűzoltók vettek részt.

A képzéseket Nagy Zoltán (tűzoltó) és Fecskendő nevű vakvezető kutyája segítette. Olyan technikákat gyakoroltak a segítségükkel, mint például a sötétben való tájékozódás, melynek része volt a hangkövető módszer és a szóbeli utasítások alapján történő tájékozódás. A tréning részét alkotta egy akadálypálya leküzdése, melyet élőláncot alkotva teljesítettek, a látássérült tréner vezetésével.

A képen a látássérült kiképző látható

A kép forrása: http://komarom.katasztrofavedelem.hu

A tréning második részében a olyan mentési gyakorlatot hajtottak végre, melyben a látássérült személyek speciális igényeire koncentráltak. Külön foglalkoztak azzal, hogyan kell megközelíteni egy látássérültet és a kutyáját, majd hogyan kell elválasztani őket a mentés további fázisában, hogy mindkettőjük részére biztosítani tudják a kimentést.

Ez a fajta szemlélet egyébként nem egyedülálló Magyarországon. Ahogyan arról korábban már megjelent hír, Veszprémben egy ideje már folyamatosan szerepet kapnak látássérültek a tűzoltók tájékozódási képzésében és módszertani fejlesztések születtek és születnek a közös munkából. Bízunk benne, hogy egyre több területen indul el hasonló együttműködés.

A hír forrása: http://komarom.katasztrofavedelem.hu