Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Láthatár bolt és világnapok Kispesten

2016. május 7.

Beszélgettünk a Futár távirányítóval kapcsolatos teendőkről, és három világnapról is megemlékeztünk.

Láthatár beszélgetés

Április 2. – Az autizmus világnapja. Beszéltünk arról, mi az autizmus spektrumzavar, és arról, hogy az alábbi három területen egész életük során nehézségekkel küzdenek: kommunikáció, társas kapcsolatok, szociális képzelet. Szó volt arról is, hogy az autizmus világnapja alkalmából idén először a Gellért-hegyi Szabadság-szobrot kék színnel világították meg.

Április 22. – A Föld napja.  A Föld napja alkalmából különféle eseményeket rendeznek világszerte, amikkel felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. Az eseményeket az Earth Day Network koordinálja. A napot 175 országban tartják, Magyarországon 1990 óta rendezik meg. Beszéltünk a Föld napja történetéről, és arról, milyen programokat rendeznek. A Föld napja mozgalom egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

Április 27. – A vakvezető kutyák világnapja.  A vakvezető kutyák első iskoláját 1916-ban a németországi Oldenburgban alapították, az ebeket akkor az I. világháborúban megvakult katonák vezetésére képezték ki. A jól képzett vakvezető kutya megóvja gazdáját a lépten-nyomon útjába kerülő akadályoktól. A világnap gondolata a Nagy-Britanniában működő Vakvezető Kutyakiképző Iskolák Világszövetségétől származott, s 1994-ben ezen a napon ünnepelték meg először.

Magyarországon Rithnovszky János volt az első, aki vakvezető kutyával közlekedett, majd a hetvenes évek közepén megalapította a csepeli Vakvezetőkutya-kiképző Iskolát. 1978 óta a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) kezelésében működik az intézmény. Jelenleg a Szövetségen kívül még három alapítvány foglalkozik vakvezető kutyák kiképzésével.

A vakvezető kutyák felnevelése és kiképzése másfél-két évet vesz igénybe és jelenlegi árakon kb. 2 millió Ft a költsége. A Magyarországon élő körülbelül 20 ezer vak emberből mindössze 110-120 rendelkezik segítő kutyával.

Tudtátok, hogy 2009 decemberében lépett hatályba a segítő kutya kiképzésének, vizsgáztatásának és alkalmazhatóságának szabályairól szóló rendelet, amely szerint minden közszolgáltatási területre, egyebek mellett bevásárlóközpontokba, üzletekbe, piacra, egészségügyi intézményekbe, vendéglátóhelyekre, közművelődési és oktatási intézményekbe be kell engedni a hámmal és jelvénnyel ellátott segítő kutyákat?

Ismét nagyon kellemes délután volt, gyorsan elszállt az idő.

Bernáth Zsu