Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Látogatás a Semmelweis Múzeumban

2018. március 13.
Egy régi fogorvosi rendelő felszerelései láthatóak a képen

2018. február végén a híres Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban tettünk látogatást. E nap alkalmával nagyon sok hasznos dolgot, információt kaphattunk a régi orvoslás és gyógyítás módszereiről, eljárásairól.

A mai ember számára talán elképzelhetetlen dolog lenne, hogy mi történne, ha ebben a régmúlt időben élne, és ha ne adj, Isten orvoshoz kellene mennie. A kiállítás a nyugati medicina történetét mutatja be. Megtudhattuk hogyan zajlott le például egy szülés, egy fogászati kezelés.

Egy régi fogorvosi rendelő felszerelései láthatóak a képen

Mindezeket eszközökkel és képekkel szemléltették és pár tárgyat még meg is foghattunk. Ilyen volt egy megoperált koponya, melyre 50 forintos pénzérmét ragasztottak, így szemléltetve miként fejlődik ki a nyílás helyén új csontszövet egy beültetett ezüst lemez hatására.

Ami még számunka érdekes volt az egy fogászati fúrógép, amit lábbal hajtott a fogorvos. Találkozhattunk régi orvosi eszközökkel, berendezésekkel, még magzateltávolító kanállal is.

Semmelweis Ignác munkásságáról is szó volt, egyetemista éveitől kezdve egészen az orvossá válásáig. Különböző történeteket hallhattunk az egyiptomitól egészen az újkorig mikor milyen gyógymódokat alkalmaztak, milyen orvoslási mód szerint jártak el.

A látogatók közül kettő egy Semmelweis-festmény előtt állnak

Emlékszobájában festményeket, régi könyveket, dokumentumokat láthattunk.

Köszönjük tárlatvezetőnknek az előadását, aki mindezt elmesélte, megismertette velünk a magyar tudományos orvoslás kezdetét, nagyon tartalmas volt!

Juhos Róbert
közösségi civilszervező