Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Látogatás az Arany Sas Patikamúzeumban

2018. december 20.
A patikamúzeum belső tere látható a képen, festményekkel és tárgyakkal teli sarok

A kőbányai Lámpás Klub a zuglói Lámpás Klubbal közösen az Arany Sas Patikamúzeumba látogatott el. A múzeum dolgozói még az érkezésünk előtt előkészítettek számunkra mindent, és nagyon kedvesen fogadtak minket.

A patikamúzeum belső tere látható a képen, festményekkel és tárgyakkal teli sarok

Egy információkban gazdag előadást hallgattunk végig a gyógyszerészet, valamit a Patikamúzeum történetéről. Megtudtuk, hogy a Az Arany Sas Gyógyszertár az első gyógyszertár volt Budán, a törökök kiűzése után, 1687-ben a mai Dísz tér 1-2. számú házban alapította Bösinger Ferenc Ignác. Az Arany Sas kezdetben az Arany Egyszarvúhoz nevet viselte, csak 1740-ben nevezte át az akkori tulajdonosa, Hinger János.

A patika a „városi” címet is viselhette, cégtábláján Buda címere volt látható. A patikát több alkalommal is átköltöztették, a Tárnok utcában több szám alatt is megtalálható volt. 1922-ben telepítették mai helyére, a Tárnok utca 18-as szám alá. 1966-ban a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumhoz csatolták gyógyszerészet-történeti egységként. 1974-ben nyílt meg az Arany Sas Patikamúzeum, aminek állandó kiállítása a „Gyógyszerészet a reneszánsz és a barokk korában”.

A tárlatvezető egy klubtaghoz beszél, miközben egy furcsa tárgyat ad a kezébe

Bár a legtöbb tárgyat nem láthattuk, mert vitrin mögött voltak, ebből a kiállításból kaptunk mi is ízelítőt előadónk érdekes és részletes történetein keresztül. Elmesélte nekünk többek között, hogy a középkori olasz nők a nadragulya mérgével, az atropinnal tágították pupillájukat, hogy igézőbbnek tűnjenek. Ezen kívül elárulta nekünk a „mérgező csók” titkát is.

A látogatócsoport egy furcsa tárgyat fog

Az előadás után megcsodálhattuk az épületben található „boszorkánykonyhát”, majd fejünkön egy varázsló süveggel több eszközt is kipróbálhattunk. Az ötszáz éves épületben töltött kis idő mindannyiunk számára felejthetetlen élmény volt.

Bönde Katalin és Samu Attila
közösségi civilszervezők