Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Május jeles napjairól játékosan

2017. május 21.

Májusi klubunkat a szokásainkat követve, a K11 Kulturális és Művészeti Központban tartottuk meg, nem túl nagy létszámmal, de annál lelkesebben! A május jeles napjai volt a klub témája.

A klub résztvevőinek egy csoportja A klub egyik legfiatalabb résztvevője látható a képen
A program első felében május jeles és jelentős napjait vettük számba. Megtudhattuk például, hogy az anyák napja ünneplése a philadelphiai Anna M. Jarvis nevéhez fűződik, aki az 1900-as évek elején megpróbálta nemzeti ünneppé nyilváníttatni május második vasárnapját édesanyja emlékére, ám később megbánta, mert elüzletiesedett, mint minden más ünnep.

Hallhattunk még a család nemzetközi napjáról, a magyarországi mentők napjáról, valamint a közismert fagyos szentekről (Szervác, Pongrác, Bonifác) is és egyéb más jeles napokról.

Ezekkel kapcsolatban felidéztük a személyes emlékeinket és megvitattuk, hogy az ünnepek üzletiesedése ellenére, meríthetünk-e ezekből a napokból, játszhat-e pozitív szerepet az életünkben? Érdekes volt, hogy a klubnapon megjelent két szülő, a saját rossz emlékei ellenére is arról számolt be, hogy igyekeznek a gyermekeik részére ezeket az ünnepeket jó élménnyé tenni és eltüntetni belőle a kényszereket és az üzleties vonásokat. Ez arra utal, hogy valahol néhány ünnepre szüksége van az embernek és ha kell, teljesen újra is értelmez néhányat, majd azokra építve teremti meg a saját rítusait. Ezért nem is csoda, hogy amikor társadalmak a saját ünnepeiket alkotják meg, akkor mások régebbi ünnepeihez nyúlnak vissza.

Utána játékra invitáltuk kis csapatunkat. Először egy történetet kellett mindenkinek minél pontosabban elmesélni úgy, hogy egyszer olvasta fel valaki, majd szójátékokkal folytattuk agyunk tornáztatását. Sokat nevettünk és memóriánkat is edzettük. A tagok visszajelzései szerint vidám és hasznos délutánt töltöttünk együtt.

Jánosi Veronika és Molnárné Tóth Andrea
közösségi civilszervezők