Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Még egy utolsó Szülő Klubbal zártuk a “turnét”

2016. november 24.

kép1Utolsó helyszínként a 13. kerületi Prevenciós Központ szolgált, ahol barátságos környezetben, oldott légkörben tarthattuk meg korábban Szakmai Fórumunkat, ma pedig a Szülő Klubot. Remek lezárása volt ez a “turnénknak”, és ismét szép számmal jelentek meg érdeklődök.

Mészáros Ágnes köszöntője, és Fodor Ágnes prezentációja után a Látásvizsgáló munkatársának adtuk át a stafétát: Sinka-Fábri Tímea mesélt nekünk tevékenységükről. Az előadás során több kérdés is felmerült, melyekre Tímea szakmai tudásából adódóan kielégítő válaszokat adott.

A délelőtt interaktív módon zajlott: Tímea elhozott néhányat a vizsgálatokhoz és fejlesztésekhez szükséges eszközökből, melyekről hasznos információkat kaptunk, sőt, meg is tapogathattuk őket.

kép2kép3A Szülő Klubokon rendszerint a kiselőadások mellett a szülői tapasztalatokat igyekszünk kihangsúlyozni, így a látássérült(ként) gyermeket nevelő szülőket mindig arra buzdítjuk, hogy tapasztalataikkal segítsenek egymásnak. Most sem volt ez másként, több szülő is örömmel osztotta meg velünk történetét. Elsőként Mária szólalt fel, aki halmozottan sérült lányáról, s az Ő születési körülményeiről, felneveléséről mesélt. Nehézségekről, örömről és bánatról is hallhattunk.

A következő, cseppet sem hétköznapi történetet Marianna tárta elénk, Ő kisfiáról beszélt nekünk. Mariann életmeséje egyébként megtalálható blogunkban is, és az alábbi linken érhető el. A linkre kattintva részletesen olvashatják beszámolóját, tündéri kisfiáról pedig fotót is láthatnak.

img_9592Harmadik szülőnk szintén egy kedves kolléganőnk, Andi volt, aki Norbi nevű kisfiát neveli. Andi családjának nagy része látássérült, Ő maga is, és kisfia örökölte a betegségét. Ebből kifolyólag Andi már tudta hová forduljon; egy járt ösvényen haladt Norbival, de így is voltak bőven nehézségei, amelyeket le kellett küzdenie.

Mindhárom édesanya óriási erőt sugárzott felénk, akik az esemény lezárása után továbbra is keresték egymás társaságát, és az ebédet elfogyasztva beszélgettek kötetlenül.

kép5Tanulságos délelőttünk tökéletes zárója volt rendezvénysorozatunknak, melyek során elindítottunk valamit, ami hitünk szerint további sikereket és eredményeket fog szülni.

Ivanova Daniela