Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Megvan a neve a Braille-társasjátéknak

2018. február 20.
A képen egy másik Braille-játék látható, táblákkal és bábukkal

2017 őszén a Braille-bizottság pályázatot hirdetett a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége megalakulásának századik évfordulója alkalmából tervezett társasjáték nevével kapcsolatosan.

A pályázati kiírásból megtudhattuk, hogy a társasjáték céljai az alábbiak:

  • Megismertetni Louis Braille életének főbb eseményeit,
  • játszva megtanítani/gyakoroltatni a Braille-írásrendszer alapjait (tájékozódás a hatpontrendszerben, betűk pontszámainak leolvasása),
  • a pontírással kapcsolatos néhány érdekesség ismertté tétele,
  • a Braille-rendszer népszerűsítése,
  • kedvcsinálás a Braille-írás elsajátításához,
  • néhány alapvető tudnivaló megosztása a látássérültek oktatásának történetéből,
  • bepillantás nyújtása az MVGYOSZ százéves történetébe.

Továbbá az is kiderült, hogy a társasjáték célcsoportja:

  • Látássérült és látó felnőtt személyek, családok és baráti társaságok.
  • Gyermekeknek kb. 8—10 éves életkortól ajánlott!
  • Pedagógusok és gyógypedagógusok is nagy haszonnal játszhatják tanítványaikkal együtt!

A játékot minimum 2 fő, maximum 6 fő játszhatja. De nagyobb társaság esetén egy-egy kisebb csapat is játszhat egy-egy bábuval.

A játék tartozékai a következők: 1 db fából akadálymentesen elkészített játéktábla, amely 100 db játékmezőből áll; 6 db tapintással és színek alapján megkülönböztethető bábu, 1 db tapintós dobókocka, 1 db elforgatható Braille-hasáb, továbbá 13 db szerencsekártya, 100 db feladatkártya és 1 db Braille-ábécét is tartalmazó tájékoztató füzet. A kártyák mérete, természetesen, a pontírásra való tekintettel a szokványos kártyaméretnél nagyobb! A szövegek a kártyákon és a füzetben síkírásban is, Braille-írásban is olvashatók.

A játék egyszerre nyújt új és hasznos ismereteket és kínál remek szórakozást.

A társasjáték prototípusa 2017 novemberére készült el. A játék kipróbálására még abban a hónapban lehetőség nyílt a játékklubban, amelyet Zuglóban működtetünk. Továbbá kipróbálták már a Braille-bizottság tagjai, és bemutatásra került az elnökség tagjai számára is 2018. január 30-án, az elnökségi ülés végén.

A társasjátéknak azonban sokáig nem volt neve. Végül a pályázati felhívásunkra 12 személy összesen 57 névjavaslatot küldött be. A játszani szerető és névötletet beküldő személyeknek ezúton is tisztelettel megköszönjük a pályázaton való részvételét.

A Braille-bizottság, valamint az MVGYOSZ elnökségének tagjai pontozással szavaztak a listába rendezett névötletekre. A pontozás során az alábbi szempontokat vették figyelembe: mennyire frappáns, könnyen megjegyezhető, a játék lényegét kifejező, rövid, érdeklődést felkeltő, érthető és világos a név. A második szavazási forduló végére megszületett az eredmény, ami azt is jelenti, hogy megvan a Braille-társasjáték neve! Arról az információról, hogy ki alkotta meg a győztes nevet a pályázókkal és minden kedves érdeklődővel egyidejűleg a szavazatot leadó bizottsági és elnökségi tagok is most fognak értesülni.

A társasjáték neve: Pontról pontra.

A győztes társasjátéknév kitalálója: Árvay Mária

Jutalma egy társasjáték, amelyet 2018. május 28-án, hétfőn, a Játék Világnapján vehet át a nyertes pályázó. A Braille-bizottság ugyanis a szövetséggel szoros együttműködésben erre a napra szervezi a társasjáték nyilvános és ünnepélyes bemutatóját az MVGYOSZ székházában.

Szívből gratulálunk a nyertes pályázónak, és a rendezvényre már most minden kedves érdeklődőt szeretettel invitálunk.

Bieber Mária

A hír forrása: MVGYOSZ hírlevele

A képen egy másik Braille-játék látható, táblákkal és bábukkal

A kép forrása: http://www.advancebraille.in