Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Megvannak 2015 fogyatékosságbarát munkahelyei

2015. március 25.
Kép forrása: rehabportal.hu

Kép forrása: rehabportal.hu

Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a keddi budapesti oklevélátadáson érték-, lehetőség- és közösségteremtőnek nevezte a fogyatékos emberek foglalkoztatását elősegítő programot, köszönetet mondva azoknak a munkaadóknak, akik vállalásaikkal “esélyt és életet adnak”.

 

 Felhívta a figyelmet arra, hogy a fogyatékos emberek nem “alibitevékenységet” végeznek, hanem a társadalom számára hasznos értékteremtő munkát. Arról is beszélt, hogy a kormány politikájának fontos eleme az esélyteremtés, ezért kiállnak minden hasonló program mellett.

Az államtitkár méltatta azokat a “kifelé forduló” cégeket, amelyek lépéseket tesznek a fogyatékos emberek felé, akik pedig a munkalehetőséggel élve kiléphetnek kényszerű bezártságukból, értékeket teremthetnek és közösséget találhatnak.

Az Emmi, az Amerikai Kereskedelmi Kamara, a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület és a Salva Vita Alapítvány képviselői által közösen átadott – az idén 26 – elismerés célja, hogy az álláskereső fogyatékos emberek és a foglalkoztatásukra nyitott munkáltatók egymásra találjanak.

Az elismerés alapján a munkáltató két évig használhatja a Fogyatékosságbarát munkahely logót; a program egy újabb sikeres pályázattal kétévenként meghosszabbítható.

A pályázóknak azt kell vállalniuk, hogy a következő két évben olyan fejlesztéseket valósítanak meg, amelyek javítják a fogyatékos emberek foglalkoztatását, azok munkahelyének megtartását, vagy hozzájárulnak dolgozóik fogyatékos munkatársakkal, ügyfelekkel, vásárlókkal kapcsolatos érzékenyítéséhez.

Vég Katalin, a fogyatékos emberek munkaerő-piaci integrációját segítő alapítvány ügyvezető igazgatója utalt arra, hogy a nyitottság korábban is megvolt számos cég részéről, és a fogyatékos emberek is kerestek munkát, de gyakran mégsem találták meg egymást. Jelezte, a 2010-ben alapított elismerés – és a munkahelyekre kitehető logó – azt jelzi a fogyatékos álláskeresőknek, hogy van nyitottság a foglalkoztatásukra az adott intézménynél.

Óbuda azért kapta meg az elismerést, mert hivatala esélyegyenlőségi referenst és jeltolmács képesítéssel rendelkező embert alkalmaz, az intézmény fizikailag akadálymentesített, továbbá mert vállalták, hogy dolgozóik számára érzékenyítő tréninget szerveznek.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság képviselője azért vehette át az oklevelet, mert az intézmény “elkötelezett” a megváltozott munkaképességű emberek alkalmazása iránt és egyedülálló foglalkoztatási programot hajtott végre.

Az első alkalommal díjazottak között van a Bakosfa Kft., a FleXoco Termelő Kft., a II. Kerületi Városfejlesztő Zrt., a GE Hungary Kft. Power & Water divízió, a HAVI Logistics Kereskedelmi Anyaggazdálkodási és Szolgáltató Kft., a Söke Hungária Műanyagfeldolgozó és Kereskedelmi Kft., a Parafix Hungária Ipari és Kereskedelmi Kft., a Horvát-Service Betéti Társaság, a Sanmina-SCI Magyarország Kft., a Taravis Baromfi és Élelmiszeripari Kft., valamint az Észak-zalai Víz és Csatornamű Zrt.

A korábbi pályázataikat megújító munkaadók között szerepel a Johnson Controls Mezőlak Kft., az Eurest Étteremüzemeltető Kft., a Nolato Magyarország Ipari és Kereskedelmi Kft., a JOB személyzeti Tanácsadó Kft., az Alko-soft Szolgáltató Bt., a XVIII. kerületi önkormányzat Somogyi László szociális szolgálata, a KÜRT Információbiztonsági és Adatmentő Zrt., valamint a Fővárosi Önkormányzat Pesti úti idősotthona.

Forrás: MTI