Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Múlt-Kor

2018. március 14.
A látogatócsoport látható egy tárló előtt

A zuglói Lámpás klub lelkes kis csapata egy nem mindennapi időutazáson vett részt 2018. február 23-án délután. Utunk a Magyar Nemzeti Múzeumba (1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.) vezetett, ahol a Középkori Magyarország kiállítást nézhettük meg. Tárlatvezetőink Bittera Éva és kolléganője Lilla voltak segítségünkre. Éva beszélt a középkorról Lilla pedig a tapintható tárgyakat mutatta be és adta körbe nekünk.

A látógatócsoport néhány tagja egy kiállítási tárgyat tapint

Ez a kiállítás a Magyar Királyság fénykorát mutatja be, Szent István uralkodásától az ország három részre szakadásáig. Az Árpád-kor az államalapítástól 1000-től egészen 1301-ig, az Árpád-ház férfiágának kihalásáig tartott, mindaddig az uralkodók Árpád nagyfejedelem leszármazottai közül kerültek ki. A korszak I. István koronázásával kezdődött, és III. András halálával zárult, és 23 király 301 évig tartó uralmát jelenti. Ebben a korszakban sorra alakultak az egyházak és az ország védelmére a lovagrendek.

A lovagok viseletét, harci eszközeit, a korabeli ruhaviseletet, és néhány használati tárgyat ismerhettünk, tapinthattunk meg. Megismerhettük Sárkányölő Szent György legendáját is, és hallottunk történeteket a középkor vendégszokásairól is. A legérdekesebb, hogyha valakit vendégségbe hívtak az evőeszközt saját magának kellett vinnie, csak tányért kapott a vendéglátójától.

A látogatócsoport látható egy tárló előtt

Csoportunk tagjaival egyetértve egy nagyon különleges és érdekes múltidéző kiállításon vettünk részt, amit két tárlatvezetőnk Éva és Lilla tettek felejthetetlenné.

Mivel a középkor itt még nem ért véget, ezért megbeszéltük, hogy egy másik alkalommal folytatjuk az időutazást.

Kiss Márta és Tanai Csaba
közösségi civilszervezők