Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

NGM GINOP tájékoztató

2015. július 29.

fotó

Nevezetesen a GINOP 5-ös (Foglalkoztatás) és 6-o (Versenyképes munkaerő) s prioritásában megjelenő pályázati lehetőségeket néztük meg. Fontos volt számunkra, hogy a megváltozott munkaképességű személyek minél több formában legyenek kedvezményezettjei ezeknek a pályázatoknak, hiszen a tapasztalataink szerint nagyon sok esetben a megváltozott munkaképességű munkavállalók körében a károsodás és a funkcióbeli hiányok ellenében a vezető hátrány-okok sokkal inkább azok a külső, vagy egyéb körülmények, mint pl. a képzettség, legyen szó akár szakmai, vagy általános jelleg. Tudásról, vagy akár képességekről, mint a digitális írás és olvasástudás, vagy általános kompetenciák.

Végigtekintve a Kormányzat terveit a pályázatok kiírásában, számos javaslattal tudtunk élni annak érdekében, hogy a fogyatékos munkavállalók is be tudjanak kapcsolódni a projektekbe, de akár az érdekképviseleti, vagy szolgáltató szervezeteknek is szerepük lehet egy-egy terület szakmai fejlesztésében. Ahol lehetőséget látunk a beavatkozásra, az az alacsony képzettségűek fejlesztése, felzárkóztatása, vagy az idegen nyelvi tudás fejlesztése, de a digitális kompetenciák fejlesztése is fontos területe a munkavállalásnak. A szervezetek oldaláról fontosnak tartjuk, hogy a gyakornoki programokban is megjelenjenek a megváltozott munkaképességű fiatal, vagy akár a rehabilitációs folyamatban résztvevők is. a tranzitfoglalkoztatás lehetősége pedig olyan további lehetőségeket mutat, amiben számos fogyatékos személyek érdekeit képviselő, vagy részükre szolgáltatást nyújtó szervezetnek van tapasztalata a korábbi nyertes TÁMOP ÉS HEFOP pályázatok kapcsán.

Fontos konklúziója volt a találkozásnak, hogy a tervezési fázisban lévő pályázatok esetében is folyamatosan szükséges egy szakmai párbeszéd, hiszen a megváltozott munkaképességű munkavállalók nyílt piaci foglalkoztatása során az érintett szervezetek vannak a tapasztalatok birtokában. Így pl. fontos, hogy a megváltozott munkaképesség során ezt kiterjesztő módon értelmezzük és az ehhez társuló további hátrányokat (alacsony iskolai végzettség, munkába járás nehézségei, elavult készségek és kompetenciák, mentális felkészültség, stb.) is kezeljük egy pályázati kiírás során.

Reméljük, hogy az elhangzott javaslatoknak lesz hatása, és tovább fog folytatódni a párbeszéd.

Pál Zsolt