Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Sportnap a Herminán

2016. október 7.

Korábban már tapasztaltuk azt, hogy a látássérültek sporttevékenysége nem éppen könnyű kérdés, mivel több klubtagunknak is akadályokba ütközött a választott sportjának a gyakorlása. Ezért nagy örömmel fogadnak minden olyan kezdeményezést, ahol lehetőséget kapnak valamilyen sportolásra. Így az MVGYOSZ által szervezett sportnapra is nagy örömmel eljöttek velünk.

 20160907_13543520160907_111612

A “Sportolj vakon aktívan” névre hallgató rendezvény több volt egyszerű sportnapnál, egy kifejezetten vidám közösségi alkalom volt. A Szövetség székházában is több helyszínen lehetett különféle sportágakban kipróbálni magát minden betérő vendégnek.

Az egyik kiemelkedő program Béres Alexandra aerobikja volt, ami valóban akadálymentes volt. A zene ellenére jó hallható volt és az instrukciói mindenféle látássérüléssel élve is könnyen követhetők voltak. E mellett Vitányi Julianna gerinctornájára is bementünk, amiről szintén ugyanilyen kedvező megállapításokat fogalmazhatunk meg.

Ezeket követően még három további foglalkozás volt a székházban, melyekre szintén bementünk. Taba Zsófia jógát tartott, Baranyi Beáta hastáncot oktatott, valamint Papp Évának köszönhetően a salsa alapmozdulatait is megérthettük.

20160907_10444320160907_104740

Ezek mellett férfias sportokat is kipróbálhattunk. Az egyik ilyen a vaksakk volt. Egy másik teremben a VGYKE “Vakon darts” különítménye fogadta a látogatókat, de mivel népszerű volt a vendégek körében és nekünk volt már alkalmunk kipróbálni nem is egyszer, ezért meghagytuk másoknak is a lehetőséget.

Az udvaron asztalitenisz és lengőteke várt ránk, mindkettőbe nagy élvezettel vetettük bele magunkat. Ezeken kívül izgalmas és érdekes logikai játékok is vártak ránk.

A játékok után mindenkit egy masszőr várt, majd a büfében láttak minket vendégül egy ajándék uzsonnára.

A tagjaink nagy örömmel tapasztalták meg a szívélyes fogadtatás és az akadálymentes sport ízét egy egész napra. Külön öröm volt, hogy olyan sokan voltunk, mert ez a sportra vágyó látássérültek nagy számát is jelzi.

Végezetül szeretnénk köszönetet mondani a lelkes szervezőknek, akik lehetővé tették a rendezvény létrejöttét és azon a részvételünket!

Lenkainé Vajda Viktória és Neumann Károly
közösségi civilszervező