Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Postamúzeumban jártunk

2018. március 6.
Egy bélyegárusító automata előtt állunk, ahonnan 10 fillérért lehetett bélyegeket vásárolni

Régi tervünk volt eljutni a Postamúzeumba és szerencsénkre a hideg, havas idő, pont megfelelő alkalom volt egy beltéri kikapcsolódásra. A tárlatvezető nagy örömmel fogadott minket, mi pedig kíváncsian vártuk, hogy mivel fog minket meglepni.

Egy bélyegárusító automata előtt állunk, ahonnan 10 fillérért lehetett bélyegeket vásárolni

Az első teremben elmondta, hogy a magyar nyelvű, magyar szimbólumokat használó Posta a kiegyezéssel jött létre. Az addig sárga és fekete színeket használó postai hivatalok elkezdték használni a nemzeti trikolór színeit. Ennek egyik jele a levélgyűjtő ládák piros, fehér és zöld színei, melyek a mai napig megmaradtak.

egy császári postaláda látható, a sárga és a fekete az uralkodó szín a magyar posta magyarosított postaládája, piros, fehér és zöld színekkel

 

A második teremben a különleges postai eszközöket ismerhettük meg. Láthattunk nagyon összetett elven működő távírógépeket, a postások útvonalának az optimalizálására használt régi lépésszámlálót és az első légiposta működését is megismerhettük, melyhez repülő és ejtőernyős zsák is tartozott. Ugyanott láthattunk régi utcai telefonkészülékeket is, melyeken emlékeztették a készülékhasználót arra, hogy a telefonfülke előtt sorban állnak, ezért ne beszéljen sokat.

Egy ejtőernyős postazsák, melyben leveleket dobtak le repülőről a földre

A harmadik teremben a postai szállítás eszközeit ismerhettük meg, melyek közül az egyik levélgyűjtő autót ki is próbálhattuk.

A negyedik terem a postai biztonságé volt. Páncélládákat ismerhettünk meg, valamint a magyar fejlesztésű amerikai lakatot is, melyet mindenki kipróbálhatott. Ugyanott láthattuk a titkos levelek pecsétjeit is és megtudtuk, hogy a Posta soha nem használt öt pecsétnél többet, vagyis a hétpecsétes titok nem postai fogalom.

Az ötödik teremben kipróbálhattuk a morze-távírót, a csőpostát és a telefonközpontok működését. Kapcsolhattunk hívásokat, le is hallgathattuk két beszélgető cseverészését, valamint megnézhettük a távírógép működését. Egy díszes vitrinben megismerhettük Ferenc József és IV. Károly személyes telefonkészülékeit is.

Egy telefonközpontot próbálhattunk ki, összekapcsolva két telefonállomást

A hatodik teremben a rádiózás állt a központban, ahol egy filmvetítéssel segítettek minket a csepeli adótorony megismerésében, mely kora legmagasabb emberi építményeinek egyike volt. Nagyon sok érdekes dolgot megtudhattunk a toronyról és a tetején lévő villámhárítótól.

Az utolsó részen levélgyűjtő ládákat és speciális térképekben merülhettünk el. Láthattuk azt is, hogy a nagy történelmi változások idején is a Posta mindig megpróbált ugyanaz maradni a szimbólumaiban.

A program elején éreztük, hogy sok izgalom vár minket, de azt nem is gondoltuk, hogy ennyire interaktív és információkban gazdag élménysorozatban lesz részünk. A látogatás alatt meghívást kaptunk az októberi dísztávirat-kiállításra, ahol hasonlóan izgalmas látogatásra számítunk.

Jánosi Veronika és Tóth Andrea
közösségi civilszervezők