Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Rákosmenti november

2017. december 2.
a 2017 novemberri rákosmenti klubnapon egy hosszú asztalnál ülnek a tagok, Noémi masszíroz

2017. november 7-én tartottuk a novemberi klubprogramunkat a Rákoshegyi Közösségi Házban. Erre az alkalomra az Ügyfélszolgálatunk munkatársait hívtuk meg. Feri röviden ismertette a nyitva tartásukat és általánosságban bemutatta a munkájukat.

a 2017 novemberri rákosmenti klubnapon egy hosszú asztalnál ülnek a tagok, Noémi masszíroz

Ezután tagjaink kérdéseket tehettek fel, amelyek főleg a nemrég lezajlott Iphone pályázathoz kapcsolódtak. Erika a 2018-ra vonatkozó tagdíjbefizetéseket intézte, és szerencsére új tagkönyveket is hozott magával. Mindkét lehetőséggel sokan éltek is.

Ezt követően átadtuk a szót Noéminek, aki Egyesületünk egy talán kevésbé ismert szolgáltatását a masszázst ismertette. Az érdeklődőknek lehetőségük volt, hogy egy rövid időtartamban kipróbálják a hát és a nyakmasszázst.

Nem maradt el a név és szülinaposok fölköszöntése sem. Ezúttal Jana egy kevésbé ismert hangszeren a charangon játszott. Időnk sajnos hamar elszaladt. Köszönjük tagjainknak, hogy jelenlétükkel és kérdéseikkel segítették a klubot, mert nélkülük ez így nem valósulhatott volna meg.

A RÁZENE, vagyis a Rákosmenti Zenebarátok Egyesülete ismét megszervezte a Rákosmenti Zenei Napok rendezvénysorozatot, amely mindig több programból álló rendezvény együttes. Ennek az első állomása a RÁZENE fúvószenekar koncertje volt 2017. november 9-én, a Vigyázó Sándor Művelődési Házban. Erre kaptunk 14 tiszteletjegyet Dely Csaba karnagytól, aki Egyesületünk tagja is egyben. Ezúton is köszönjük a lehetőséget!

Peti és pár rákosmenti tag áll az előtérben

Érkezésünkkor a terem már majdnem tele volt, és a publikum izgatottan várta a műsor kezdetét. Aztán a nézőtér elcsendesedett, az Együttes a Szabadságindulóval megkezdte műsorát. A műsor összeállítói arra törekedtek, hogy a világ minden tájáról válogassanak műveket, amelyek szórakoztatják a nagyérdeműt. Hallhattunk Sibeliustól, a finnek kiváló zeneszerzőjétől is egy darabot fúvós átiratban, és felcsendült Sosztakovics egy műve is. Majd áttértek a könnyebb műfajra. Hallhattunk belga, spanyol és latin-amerikai zenét is. A hivatalos program a Blues Brothers című film zenéjéből válogatott egyveleggel zárult. Természetesen a lelkes tapsnak köszönhetően még ráadást is kaptunk. A RÁZENE fúvószenekari koncertjének hagyományosan lelkes követői vagyunk, immár második éve. Programunkon 11 fő vett részt.

A RÁCUK, vagyis a Rákosmenti Cukorbetegek Egyesülete a Cukorbetegek világnapjához közeledve idén 2017. november 11-ére szervezte meg az Egészségnapját a Vigyázó Sándor Művelődési Házban, melynek a központi témája természetesen a cukorbetegség volt. Erre kaptunk meghívást mi Rákosmente lámpásai, aminek örömmel tettünk eleget.

A VGYKE standja Zsuzsival és Petivel

 

Az érdeklődők részt vehettek többek között hallásvizsgálaton, PSA szűrésen, vérnyomás-, vércukor-, koleszterin mérésen, és különböző előadásokat hallgathattak meg az egészség témakörben. Az előtérben, ahol mi foglaltunk helyet, egy szenior csoport körtáncokkal örvendeztette meg a résztvevőket. Az asztalunknál érdeklődők négy szemüveggel találkozhattak, ami a leggyakrabban előforduló szembetegséget szimulálta. Ezeket a szemüvegeket általában akkor visszük magunkkal, amikor felnőtteket érzékenyítünk. Arra próbáltuk fölhívni a figyelmet, hogy a cukorbetegség kialakulása és a látás romlása között komoly összefüggés van. Megismerkedtünk a Diabetes újság munkatársával, aki a Tudomány Kiadó vezetője is volt egyben. Köszönjük a szervezőknek, hogy ott lehettünk ezen a napon, és megismertethettük Egyesületünket olyanokkal, akik még nem hallottak rólunk.

Rákosmente Önkormányzata 2017. november 13-án ünnepséget rendezett, ahol az Önkormányzat által alapított „Egészséges Rákosmentéért” díjat adták át, amellyel az egészségügy és a szociális területen dolgozók munkáját ismerik el. Erre a napra mi, Rákosmente lámpásai is meghívást kaptunk. Az esemény a Vigyázó Sándor Művelődési Ház Színház termében zajlott.

Peti a fogadáson egy pohár üdítővel

A megnyitót Polgármesterünk tartotta. A két díjat egy reumatológus főorvos, és egy fejlesztő pedagógus kapta, majd a nyugdíjba vonulókat köszöntötték. A nagyérdemű szórakoztatására Homonnay Zsolt színész-énekest kérték fel, aki úgy igyekezett összeállítani programját, hogy minden korosztály megtalálja a kedvére valót. Hallhattunk ismert világslágereket, operett részleteket.

Koncertünk befejeztével átvonultunk a Fórum terembe, ahol Alpolgármesterünk mondott egy rövid pohárköszöntőt, és kezdetét vette egy állófogadás. Örülünk, hogy ezen a napon részt vehettünk, nagyon élveztük a műsort, és a finom falatokat is. Köszönjük!

Kray Zsuzsa és Acsay Péter
közösségi civilszervezők