Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Sej, szellők – Újpesten

2017. december 23.

Bánhatják azok a tagjaink, akik visszamondták az előadást, mert várakozáson felüli szórakozásban volt részünk. Ivancsics Ilona és színtársai előadásában a Török Tamás által írt és rendezett Sej, Szellők… című groteszk úttörő revüt láthattuk.

Egy Somogy megyei apró falu bárói kastélyból átalakított körzeti általános iskolájával, írástudatlan cselédből szakfelügyelővé és kultúrkomisszárrá váló nőalakjával, a tsz-esítések viharkabátos fiatal elvtársával, a tizenhat gyerekes államosított cigányasszonyával valódi XX. századi kavalkád.

Ebben a sokszor életveszélyes helyzetben kell eligazodnia Katónak, a fiatal tanítónőnek, akiből egy párthatározat előbb lenini néptanítót, majd iskolaigazgató pajtást kreált. A számtalan tragikus és komikus helyzet igényesen feldolgozott mozgalmi dalokkal, szórakoztató úttörő-revü is lehetne, ha nem szőné át a folyamatos fenyegetettség? A beadott földek miatt, a titkos keresztelők miatt, a beszolgáltatások miatt, és a Rákosi Mátyás 60. születésnapjára készülő nagyoperett miatt? Kató, a tanítónő kulturális műsorokat, színházi előadásokat rendez, közben megszüli három gyermekét; és 1956-ra veszélybe kerül eddig felépített élete.

A polgárokra kényszerített életek, és a keserűség megmutatása közben humoros előadást kaptunk. Sok nézőben, gyermekkorát felidéző érzések kavarogtak. Köszönjük a művészeknek.

Kulman Tiborné, Széles Attiláné
közösségi civil szervezők