Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Sikeres volt az Egyetemes Tervezés napja!

2017. március 2.
A képen a konferencia egy részlete látható, amikor az egyetem rekotora bemutatja, hogyan oktatják az egyetemes tervezés elvét és gyakorlatát a képzéseiken

Február 27-én, Egyetemes Tervezés Nap címmel szervezett nagyszabású rendezvényt a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete Egyetemes Tervezés Információs és Kutató Központja (ETIKK) és Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Ergonómia és Pszichológia Tanszéke. Az esemény keretében konferenciára és kiállításra is sor került.

A rendezvényt a Budapest 2024 támogatta, helyszíne pedig a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem ’K’ épületének Díszterme volt. Az eseményre több, mint százan jöttek el.

A Konferenciát Szekeres Pál, a fogyatékos emberek társadalmi integrációjával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos, Dr. Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora, Földesi Erzsébet a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa (FESZT), valamint az Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpontot működtető Mozgássérültek Budapesti Egyesületének (MBE ETIKK) elnöke, továbbá Csapó Balázs a Budapesti Építész Kamara elnöke nyitotta meg.

A képen a konferencia egy részlete látható, amikor az egyetem rekotora bemutatja, hogyan oktatják az egyetemes tervezés elvét és gyakorlatát a képzéseiken

A kép forrása: http://www.etikk.hu/

A BME diákjainak, az építész kamarák és tervező irodák képviselőinek, a döntéshozóknak valamint a fogyatékos emberek szervezeteinek részvételével megrendezésre került konferencia célja volt, hogy felhívja a figyelmet az egyetemes tervezés módszerének, mint a társadalmi befogadás egyik fontos eszközének a fontosságára.

A konferencián a FESZT és MBE ETIKK elnöke, valamint a Budapesti Építész Kamara elnöke felhívta a figyelmet egy széleskörű társadalmi összefogás fontosságára, amelyben beruházók, tervezők, döntéshozók és a fogyatékos emberek szervezetei az eddigieknél hatékonyabban dolgoznak együtt a jövőben, és amelynek eredményeként létrejön az emberek sokszínű képességeit tisztelő befogadó környezet.

A képen az látható, amint a konferencia résztvevői a folyosón berendezett kiállításokat nézik meg

A kép forrása: http://www.etikk.hu/

A konferencia kitért az egyetemes tervezés ergonómiai alapelveire, terjesztésének eszközeire, bevezetett a befogadó az akadálymentes webtervezés rejtelmeibe. Szó volt arról, hogy miért éri meg egy profitorientált vállalatnak az egyetemes tervezés alkalmazása üzleti tevékenységében. A konferencia témája volt továbbá az egyetemes tervezés oktatásának helyzete hazánkban, valamint az, hogy miért érdemes magukat a fogyatékos embereket is bevonni létesítmények egyetemes tervezés szerinti auditjába.

A kiállítás során az Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpont olyan termékeket mutatott be, amely kereskedelmi forgalomban kapható és megfelel az egyetemes tervezés szempontjainak, valamint olyanokat, amelyek másokkal egyenlő feltételeket biztosítanak a fogyatékos embereknek mindennapjaiban, munkájuk elvégzésében. A Budapesti Műszaki Egyetem hallgatóinak akadálymentesítés és egyetemes tervezés témában végzett munkái pedig poszteren kerültek bemutatásra a konferencia előterében.

A hír forrása: etikk.hu