Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Sportos hónap Újbudán

2016. április 11.

Egy kissé előrehozott nőnapi rendezvény miatt, nem a Lámpás Klub volt az első program Újbudán, hanem egy Várkertbe szervezett kirándulás. Erre a kirándulásra március 16.-án került sor. Mivel aznap kora reggel esett az eső, ezért a megbeszélthez képest kevesebben mertek útnak indulni. Ennek ellenére nagyon kellemes idő volt egy sétához, amit ki is használtunk. A budai rakparttól kezdve a Sikló megállójáig, majdnem mindent bejártunk azokból a területekből, mely a nagyközönség számára meg volt nyitva.

Mivel az eső miatt sokan nem jöttek el, ezért 17.-én megismételtük a programot azzal a módosítással, hogy egy klubnapi beszélgetést is szerveztünk az egyik félreeső, napos helyen. A beszélgetésünk témája a látássérültek tényleges sportolási lehetőségei voltak.

a20160317_vk3 a20160317_vk2

A kerületi Lámpás Klub eddigi működése alatt többször előkerült már ez a kérdéskör és sajnos többször megtapasztaltuk, hogy mekkora mértékű elzárkózás jellemzi a sportlétesítményeket, ide sorolva az edzőtermeket is.

Volt például olyan kísérletünk is az elmúlt évben, hogy csoportként léptünk elő és fogalmaztunk meg egy kölcsönösen előnyös ajánlatot, de csak elutasítással találkoztunk. Valami olyasmit éreztünk, hogy az általunk megkeresett létesítmények zavarban vannak azt illetően, hogy mit is kezdjenek a látássérültekkel és az esetleges látó kísérőikkel. Másik probléma, hogy bizonyos helyzetekben, egy látássérültnek szükséges lehet egy segítő, de az üzemeltetők ezt érthető okok miatt nem tudják biztosítani. Ha ilyen esetben egy vagy két látássérült mellett megjelenik a személyi segítő, akit ők hoznak magukkal, akkor az üzemeltetők csak úgy engedik be, ha a segítő is megfizeti a belépési és minden egyéb használati díjat. Ez azonban problémás, mert így a látássérült személyeknek jóval magasabb összeget kell fizetnie egy ép látású emberhez képest.

A beszélgetés során kidolgoztunk egy megoldási lehetőséget. Ez abból áll, hogy csoportként jelennénk meg több ilyen helyszínen, valamilyen külső támogatásból kifizetve a látássérültek és a segítők belépési díjait. Egy-egy ilyen alkalommal megtapasztalhatják az üzemeltetők, hogy a sportolni vágyó látássérültek nem okoznak az ép látású emberekhez képest több problémát, valamint a segítők szerepe nem a „potyasportolás”, hanem valóban a létesítmény problémamentes és rendeltetésszerű használatához járulnak hozzá, ráadásul ezzel többlethasznot termelnek az üzemeltetőnek. Arra gondolunk, hogy az ilyen konstruktív jellegű megjelenéseink érdemben elősegíthetik ennek a helyzetnek a megoldását. A tervnek a kivitelezését azonnal megkezdtük, így módosítottuk is az ez évre tervezett programjainkat.

Addig is, amíg a megvalósítás elkezdődik, a Láthatár Bolthoz csatlakozva működő darts-klubot felkerestük néhány tagunkkal március 25.-én. Sokaknak meglepő lehet, hogy a látássérültek éppen dartsozni szeretnének, de aznap is megerősítést nyert mennyire nem lehetetlen ez, valamint az is, hogy az ép látás nem ad előnyt a győzelemhez.

a20160325_darts11a a20160325_darts11b

A feljebb említett kerületi sport-projekt látható megvalósulására, tehát a létesítményekben való felbukkanásunkra, már májustól kezdve számítani lehet. Bárkit szívesen látunk, akinek van kedve csatlakozni hozzánk!

Lenkai Viki és Neumann Károly