Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Szentendrei élményeink

2017. július 23.

A program a budapesti kikötőben kezdődött, ahol a nekünk felajánlott hajó vett fel minket, a Batthyány téren. Onnan egészen Szentendréig hajóztunk, kellemes levegőn és olyan látvánnyal gazdagodva, amivel nem lehet betelni.

A képen az látható, amint a tagjaink egy része a hajóban ülnek

A hajóból kiszállva a szentendrei Retro Múzeumba sétáltunk. Ott már várt minket a vezetőnk, Istvánkó Károlyné Bea, aki elmondta, hogy ez a hely egy családi vállalkozás, amelyet a férje és ő hoztak létre.

A kiállítás a Kádár-kori Magyarországot kívánja bemutatni, pontosabban annak a tárgyi emlékeit, melyeket sokan ismertek és évtizedekig használtak. A kiállítási anyag nem csupán a magyarországi eredetű tárgyakra koncentrál, hanem mindarra, amit akkoriban el lehetett érni az országban. Mondhatni, hogy a hétköznapi életet elevenítik meg a múzeum területén.

szentendre2017_1

A látogatást kint az udvaron kezdtük régi autókkal. Megcsodálhattunk Trabantot, Zasztavát, Moszkvicsot, rózsaszín Cabriót, és oldalkocsis motorkerékpárt is. Néhányan dalra fakadtak és felidézték az ismert sláger részletét:„Trabanton szállni élvezet”.

szentendre2017_3

Az épületben korabeli lakást állítottak össze Varia bútorelemekből, a még mindig működő TV-ből régi reklámok szóltak. Egy másik teremben Keravill-t rendeztek be: láthattuk az első Commodore 64-es számítógépeket, rádiókat és olyan készleteket is, melyekkel otthon mindent meg lehetett szerelni.

szentendre2017_4

Aztán búcsút vettünk a Retro Múzeumtól, és egy kis sétát tettünk Szentendre belvárosában. Már délután 3 óra felé járt az idő, amikor betértünk a La Mia nevű hangulatos étterembe, ahol mindenki kedvére fogyaszthatott valami finomságot, és amely jó megkoronázása volt a napunknak.

Jánosi Veronika és Molnárné Tóth Andrea
közösségi civilszervezők

A programjaink Erzsébetváros Önkormányzatának támogatásával valósulnak meg, melyért szeretnénk a köszönetünket kifejezni!