Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Szikramanók- Karácsonyi kaland a cirkuszban

2018. december 18.

2018. december 13-án, csütörtökön és december 14-én, pénteken ismét audionarrált előadásra kaptunk jegyeket a Fővárosi Nagycirkuszba. Mindkét alkalommal 150-150 látássérült tagunk és kísérőik vehettek részt az előadásokon, melynek címe: Szikramanók- Karácsonyi kaland a cirkuszban. A 15 órakor kezdődő előadást, 14 órától kulisszajárás előzött meg.

A bejárásra gyülekeznek a vendégeink a cirkusz előterében

A társaságot az audionarrált előadást is megtartó Tatár Bianka színésznő vezette körbe a kulisszák mögött, amely során a résztvevők megismerkedhettek a műsorban fellépő szereplőkkel. Az előadás során Tatár Bianka narrációját egy speciális fülhallgató készüléken hallhatták a résztvevők.

A képen az előadások audionarrátora látható narráció közben

A Fővárosi Nagycirkuszban 2016-ban, a világon egyedülálló módon vezették be az audionarrált előadásokat, melyeket azóta is igyekeznek minél több vak és gyengénlátó társunk számára elérhetővé tenni, így ezen a héten kétszer is megtartásra kerülnek a manézsban.

A karácsony a szeretet ünnepe, amit családunk, barátaink, szeretteink körében töltünk – amikor időt szakítunk a számunkra fontos emberekre. A törődés és az egymásra való odafigyelés ünnepe. Felgyorsult világunkban azonban hajlamosak vagyunk arra, hogy az ajándék értékét a ráfordított pénz mértékben mérjük, amit kapkodva veszünk meg és adunk át, anélkül, hogy megadnánk a módját.

Ez az, amivel a szikramanók, ezek az apró, csintalan teremtmények egyáltalán nincsenek kibékülve. El is határozzák, hogy megleckéztetik az embereket, és megtanítják őket újra a karácsony igazi szellemére! Így hát eldugják az ajándékokat, és addig vissza sem adják őket, amíg azt nem látják, hogy a nagy keresés közepette az emberek újra fel nem fedezik a karácsony valódi értékét.

A képen egy légtornász látható a kötélen

A Szikramanók – Karácsonyi kaland a cirkuszban egy varázslatos történet, amit a legkáprázatosabb cirkuszi attrakciók segítségével mutattak be. Az előadásra a világ minden tájáról érkeztek artisták, hogy szenzációs számaikkal lenyűgözzék a közönséget. Kínai lengő rúd, magasdrót, perzs-, levegő-, zsonglőr-, dobzsonglőr-, valamint tollas labda, egykerekű és deszkaszám várták a nézőket. A manézsban masztiffok léptek fel, hogy az emberek és az állatok békés együttélésére tanítsák az érdeklődőket. Mindezt pedig egy fergeteges bohócszám kísérte.

Mindegyik produkció egy fontos tanulságot mesélt el, mely nemcsak a karácsony értékeire tanít, de arra is, hogy a mindennapi életükben is becsüljük meg egymást. Szeretet, egyensúly, bizalom, odafigyelés, törődés – fogalmak, amik ne csak az ünnepek alkalmával legyenek fontosak, hanem a szürke hétköznapokban is.

Tagjaink nagyon élvezték ezt a fergeteges előadást. A kulisszabejárás és az audionarráció nagyon fontos a látássérültek számára, hiszen így könnyebben el tudják képzelni, mi történik a színpadon.

Köszönjük a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa (FESZT) támogatását a program megvalósításához!

Kiss Márta
közösségi civilszervező