Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Születésnap és a vakvezető kutya!

2018. június 15.
A XVIII. kerületben születésnapi tortát vágnak fel

Megtartottuk májusi klubnapunkat, melyen szép számban vettek részt a klub tagjai. Vendégünk volt a VGYKE kutyás érzékenyítős munkatársa, Tanai Csaba, aki vakvezető kutyákról tartott részletes és érdekfeszítő előadást. Bonca kutyáját is magával hozva.

Elmesélte, hogy ő hogyan jutott kutyához, mennyi idő kellett, míg összeszoktak egymással, beszámolt arról is, hogy rá milyen hatással volt a segítő társ. Említette, hogy a kutyától nagyon megváltozott az élete, nagyobb önállóságot nyújtott számára és általa több lehetőséget kapott az élettő. Olyan helyekre is el tudott menni, ahova azelőtt nem vagy csak kisebb nagyobb akadályokba ütközve.

Hallhattunk magáról a kiképzésről, a gazda és a kutya tanulásának folyamatairól i is. A kutyákat mintegy 12 évig képzik a kiképző iskolában. Felmérik hogy, közülük melyik alkalmas ennek a feladatnak az ellátására, különböző teszteken mennek keresztül, viszik őket forgalomba, nagy tömegbe és ezek alapján rögtön kiderül , hogy alkalmas-e az illető kutyus arra, hogy segítse majd a látássérült emberek közlekedését.

Amelyik nagyon félénk, izgatott nem küldik bevetésre, de valaki esetleg örökbe fogadhatja. Az embereknek van lehetőségük akár kutyakölyköt is befogadni, akikből aztán majd egyszer segítőkutya válik. Magába a közlekedésbe is betekintést nyerhettünk, megtudhattuk, hogy a kutyák sem ismerik fel a lámpák színét. Így tehát egy vak embernek ugyan úgy segítséget kell kérnie ha éppen átszeretne kelni az úttesten hacsak nincs esetleg futár, vagy hangos beszélőlámpa a környéken. Továbbá az útvonalat is az adott személynek kell tudnia. A kutya abban segít, hogy kikerüli az akadályokat és embereket, odavezet a megállóhoz a szabad ülőhelyhez kíséri.

Olyan is előfordulhat, ha látja, hogy rossz irányba akar menni az ember nem hagyja és segít abban, hogy a helyes úton maradjanak. Bárki kaphat kutyát, nincs életkorhoz kötve. A leendő gazdának és kutyának a tanulás után vizsgát kell tenni ami, igazolja majd, hogy jól összeszoktak, és biztonságosan tudnak közlekedni az utakon.

Ez a téma klubtagjainkat is nagyon érdekelte és elég sok kérdést tettek fel Csabának, aki örömmel fogadta és válaszolt.

Ezután bemutatkozott Mészáros Gábor a 18. kerület új közösségi civilszervező-jé aki Robi munkáját segíti.

A klubtagoknak mutatkozik be az új lámpás a XVIII. kerületben

Mesélt több mint 30 éves zenész, zeneszerzői és zenetanári pályájáról. Feleségéről és három fiáról, akik közül a legkisebbet el is hozta a klubnapra.

A XVIII. kerületben születésnapi tortát vágnak fel

Ezt követte klubunk 2 éves évfordulójának megünneplése. Ez alkalommal nagyot tortáztunk. A zene most sem maradhatott el ebben állandó muzsikusaink Horváth Dávid, Domoszlai János működtek közre, aki ebből az alkalommal még a gitárját is elhozta. Indiai és dél amerikai zenéivel felpezsdítette a hangulatot. A végén Halász Judit Boldog születésnapot! című dalát énekeltük el közösen.

Juhos Róbert, Mészáros Gábor
közösségi civilszervezők