Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Találkozás Hernádi Paulával

2017. október 24.
A képen az látható, amint a kiállítás egy képét a látogatócsoportunk körbeállja

Október 5-én Hernádi Paula grafikusművész, Ferenczy Noémi díjas zománcművész, Jel-kép, tűzzel-vassal című kiállítására látogattunk el klubtagjainkkal, a Nagy Balogh János Kiállítóterembe. Megtisztelő és egyben öröm volt számunkra, hogy az alkotóval is találkozhattunk. 2015 novemberében jártunk már Fajka János tűzzománc kiállításán, így kíváncsian vártuk a mostanit.

Rendszeres látogatói vagyunk a kiállításoknak, mert Mohay Orsolya művészettörténész akadálymentessé teszi számunkra. A képeket narrálja, minden kérdésre válaszol, hogy a látássérültek is élvezhessék a műveket. Szerencsére a zománcképek tapinthatóak is, ami segít a jobb megértésben.

A képen az látható, amint a kiállítás egy képét a látogatócsoportunk körbeállja

 

Mohay Orsolya sorra bemutatta a kiállított műveket, Hernádi Paula pedig válaszolt kérdéseinkre, és elmondta milyen technikával készíti a képeket. A gazdag színárnyalatok eléréséhez olyan vékonyan kerülnek egymásra a színek, hogy átdereng az alatta lévő. Ezeket a képeket, nagyobb méretük miatt, nem ecsettel, hanem szórópisztollyal fújja. Azt is megtudtuk, hogy évtizedekig Kispesten élt, és lélekben mindig kispesti marad.

Vitrinekben ki voltak állítva a művésznő oklevelei, és Ferenczy Noémi díja, amit meg lehetett tapintani.

A képen az látható, amint a kiállító művész díját megtapintják a tagjaink

Hernádi Paula előbb az egri Tanárképző Főiskola földrajz-rajz szakán, majd 1977-ben a Magyar Képzőművészeti Főiskolán szerzett diplomát. 1977 óta kiállító művész, festményeivel, grafikáival és tűzzománc-alkotásaival sikerrel szerepel hazai és külföldi kiállításokon is, művei többek között Svájcban, Svédországban, Ausztriában, Kanadában és Németországban is megtalálhatók.

Köszönjük a szíves fogadtatást, örültünk a személyes találkozásnak, és annak, hogy részesei lehettünk egy csodálatos akadálymentes kiállításnak!

A programról tv felvétel készült, az M1 Esély című műsorában lesz látható.

Bernát Zsuzsanna és Puchnyák István
közösségi civilszervezők