Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Főzőcske

2017. október 25.
Az alkotásunk látható a képen, tálalásra készen egy asztalon

Több jelzést kaptunk arra vonatkozóan, hogy lenne igény egy közös főzőcskére. Nem feltétlenül azért, hogy főzni tanuljunk, hanem egyszerűen csak azért, mert közösen főzni és együtt enni jó. E mellett az is a célunk volt, hogy a résztvevők átadhassák egymásnak a tapasztalataikat, új eljárásokat vagy új eszközöket ismerhessenek meg.

A legfiatalabb tagunk sajtot reszel

Az első ilyen alkalommal bolognai spagetti elkészítését határoztuk el. Az egyes részfolyamatok, mint például a sajtreszelés, a hagymák tisztítása és darabolása vagy a tészta kifőzése egyből igazolta is a várakozásainkat, ugyanis nagyon sok praktika került elő. Ezek nagyobb része olyan volt, amelyeket nem csupán akkor lehet alkalmazni, ha az aktuális szakács látássérült, hanem látóként is hasznosak. Megtudtuk például azt, hogy a hagymaszeletelés könnyes pillanatait valaki úgy kerüli el, hogy mind a kést, mind a hagymát vizessé teszi, így a könnyezés elmarad. A lényeg azonban nem az volt, hogy az egyes eljárások helyességét, következetességét megvitassuk, hanem azon, hogy megismerjük egymás trükkjeit.

A képen a ragut mentjük meg a leégéstől

Az ételkészítési trükkökön túl azt is megtudhattuk, hogy ki hol szokott vásárolni, például finom sajtot vagy jobb minőségű hagymát. Azt mindenki elmondta, hogy az alapanyagok minőségével vannak vagy voltak problémái, de ez korábbi klubnapokon is előkerült már, így néhány ember számára ez a korábbi eszmecsere folytatása volt.

Az alkotásunk látható a képen, tálalásra készen egy asztalon

Miután elkészült a paradicsomos ragu, kifőtt a tészta és asztalra került a sajt is, valamint egy üveg bor és néhány üdítő,  megettük azt, amit főztünk. Az érdekesség az volt benne, hogy ez egy konszenzusos bolognai volt, mert amint a töltött káposztának is sok egyéni változata van, úgy a bolognai spagettinek is.

A konszenzusos bolognaink például nem tartalmazott sárgarépát, csak vöröshagyma és fokhagyma került az edénybe. A sertéscombból készült húshoz csak sót, borsot, oregánót és természetesen paradicsomot adtunk, semmilyen más fűszer vagy kiegészítő nem lett felhasználva. A vörösbor még felmerült, de mivel kiskorú is ült az asztalunknál, ezért elvetettük.

Azt viszont pontosan tudtuk, hogy a klasszikus bolognait meghamisítottuk, hiszen nem marhából készítettük, nem használtunk szalonnát, répát, zellert, bort, vajat és más egyebeket sem. Sőt, az eredetihez képest mi sok paradicsomot használtunk, ami miatt egy igazi szakértő már teljesen más nevet adott volna az ételünknek. Ráadásul az eredetinek tekintett ételt széles, vastag tésztával tálalják, hogy a hús jobban tapadjon hozzá, miközben mi a megszokott spagettit használtuk.

A képen az a pillanat látható, amint megízleljük amit főztünk

Már a főzés közben megbeszéltük, hogy érdemes lenne egy újabb alkalommal találkoznunk, ahova mindenki elhozhatja azokat az eszközeit, amelyeket helyben nem tudott bemutatni, csak említésre kerültek. Ezért pár nap múlva újra találkoztunk, ahol sor került erre a különleges eszközbemutatóra.

Az egyik legnépszerűbb téma a hagymák darabolása volt. Már a főzéskor megtudtuk, hogy nem egyféle eszköz jöhet szóba, hanem elég sokféle. A legnépszerűbb a képen is látható daraboló volt, mely sokféle betéttel rendelkezik és így számos zöldség vagy gyümölcs darabolható a segítségével.

A képen a daraboló kipróbálása látható, valaki éppen a darabolóval hagymát darabol

Magához a daraboláshoz annyi előkészület szükséges, hogy a darabolandókat meg kell tisztítani. Ezt követően kell a pengét tartalmazó betétre helyezni, majd kar lenyomásával azonnal az eszköz alsó tárolójába került a vöröshagyma, könnyezéstől mentesen. Burgonyával és almával is kipróbáltuk, az eredmény meglepően gyors darabolás volt.

A képen a darabolás eredménye látható, szépen apróra darabolt hagymák, könnyezés nélkül

Előkerült még szilikonos fokhagymatisztító, számos zöldségpucoló és sok-sok más olyan konyhai eszköz, mely látással vagy anélkül, de segít gyorsan és alaposan elvégezni a részfeladatokat.

Megbeszéltük, hogy máskor is szervezünk még közös főzőcskét. Reméljük egyre többen kapnak majd hozzá kedvet és velünk tartanak!Íme a receptünk!:

Bolognai spagetti receptje
Hozzávalók:
– 1 kg sertés darált hús
– 1 liter paradicsompüré
– 1 fej vöröshagyma
– 500g spagetti tészta
– 300g trappista sajt
– fűszerek ízlés szerint

Elkészítés:
1. A hagymát megpucolva kockára vágva pici olajon megdinszteljük.
2. A darált húst szintén megdinszteljük, közben ízesítjük ételízesítővel, borssal, bazsalikom, oregánóval.
3. Amikor a hús megfőtt sűrített paradicsomlevet öntünk rá, felforraljuk.
4. A tésztát forrásban lévő sós vízbe öntjük és megfőzzük.
5. A ragút a tésztára szedjük és reszelt sajttal tálaljuk.
Jó étvágyat!

Jánosi Veronika, Lenkainé Vajda Viktória, Molnárné Tóth Andrea és Neumann Károly
közösségi civilszervezők

2017. szeptember 13.
A képen egy tál finom bolognai spagetti látható

A közös főzőcske szeptember 22-én (pénteken) 15 és 17 óra között a Hermina út 57ben lesz.
Finom bolognai spagettit fogunk elkészíteni, akik nem tudnak főzni, azokat minden műveletre megtanítunk.
A megvásárolt alapanyagok becsült összege maximum 2000 forint, melyet a jelentkezők között osztunk el.
Jelentkezés szeptember 18-ig az alábbi elérhetőségeken:
email: lampas.ujbuda@gmail.com vagy 0630/ 498-91-27s telefonszámon Andinál.

A képen egy tál finom bolognai spagetti látható

A kép forrása: femcafe.hu

Sok szeretettel várunk mindenkit!

Molnárné Tóth Andrea és Neumann Károly
közösségi civilszervezők