Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Tavaszi séta a pesti belvárosban!

2018. április 26.
A korzó egyik Braille-felirata látható a képen amit a kispesti klub programján olvasnak ki a sétálók

A XVIII. kerületi lámpás klubbal közös programot szerveztünk, melyre volt kolléganőnk Kiss Júlia is elkísért bennünket.

A séta útvonala a belváros, a régi Pest területe volt. Rövid történeti áttekintés után, amit Julika tartott, kisétáltunk a Duna korzóra.

A korzózók csoportja látható a képen

„Duna Korzónak a Lánchíd és az Erzsébet közötti gyalogos területet nevezik. A legtökéletesebb hely ahonnan csodálhatjuk, a világörökség résznek nyilvánított budapesti Duna parti látkép. A belváros szívében az 5. kerületben futó sétány kétséget sem hagy afelől miért szeretik ennyire ezt a várost és a látvány miért lett a világörökség része. Napjainkban mit egykor andalgók tömege élvezi a csodálatos épületeket, mint a Vigadó téri Pesti Vigadó vagy a Belvárosi Plébániatemplom.

A díszes kandeláberekkel ékesített, padokkal ellátott sétány nagyjából száz évvel ezelőtt épült ki. Sétára és a Dunai panoráma élvezetére egyaránt csábít.

A mai korzó őse, a Duna déli szakaszánál telepített fasor, már több mint 200 éve megkezdte karrierjét a belvárosi plébániatemplom közelében; ahol egykor a hajóhidat kikötötték. A jelenlegi sétány használatának szokásrendje a millennium idején alakult ki. A Vigadó előtti villamosmegálló korlátján találjuk a Kiskirálylány szobrát.

Furcsa, de sok turista azt hiszi, már legalább egy évszázada csücsül a 2-es villamos korlátján “A kis királylány”, Marton László bronzszobra, pedig csak 1990 óta látható itt. Miközben a hazai szakma erősen vitatta az alkotás értékeit, Károly walesi herceg annyira megszerette a bronz királylányt, hogy szert tett egy másolatra, később pedig meghívta a művészt Londonba, ahol egyéni kiállítást rendeztek a műveiből.

Ötcsillagos hotelek (InterContinental, Marriott, Sofitel), éttermek, kávézók, teraszos bárok és kaszinók szegélyezik, és innen nyílik a legszebb budai panoráma.” (Forrás: Wikipédia)

Klubtagok a kiskirálylány szobra előtt

Gyülekeztek a viharfelhők, de szerencsére megúsztuk a zivatart. Csak a Határ útnál zuhogott az eső… A séta nagyon kellemes volt, sok érdekességet hallottunk a régi Pestről, a Dunáról, a hidakról és örültünk az együtt töltött időnek.

Bernát Zsuzsanna és Puchnyák István
közösségi civilszervezők

2018. április 18.
A képen a Korzó egyik szobra látható, melyet a kispesti klub programján fel fognak keresni a kirándulók

Találkozzunk 2018. április 23-án a Deák téren, az M3-as metró Újpest felé menő megállójának peronján, délután 3 órakor!

A séta útvonala a belváros, a régi Pest területe. Rövid történeti áttekintés után Duna parti séta, a Duna korzón.

Az alábbi elérhetőségeken lehet jelentkezni 2018. április 20-ig:

A kispestieknek:
Telefon: 06/70/984-8868
E-mail: lampas.kispest@gmail.com

A XVIII. kerületieknek:
Telefon: 06 70 377 32 35
Email: lampas.bp18@gmail.com

Bernát Zsuzsanna, Juhos Róbert és Puchnyák István
közösségi civilszervezők

A képen a Korzó egyik szobra látható, melyet a kispesti klub programján fel fognak keresni a kirándulók