Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Tihanyban jártunk a szentendreiekkel

2017. október 31.
A cukrászdában készült kép hátterében a szép Balaton látható

Szeptemberben a szentendrei látássérültekkel kirándulni mentünk. Felkerestük a Tihanyi Bencés Kolostort. Ágoston atya tárlatvezetésével betekintést nyertünk az intézmény mindennapi életébe és sorra csodálhattuk a történelmi múltat is magába foglaló szebbnél szebb látványosságokat.

A képen az apátság épülete látható, amint a tagjaink előtte állnak

Először megnéztünk egy tíz perces kisfilmet is erre vonatkozóan. Megtudtuk, hogy 1055-ben I. András alapította meg az Apátságot.

A képen az apátság belső tere látható

Sétánk első helyszíne a templom volt. Csodálatos látvány tárult elénk, de akik nem látnak, nagyon részletes tájékoztatást kaptak mindenről. Szebbnél szebb freskók díszítették a mennyezetet, szobrok, képek és különleges gyertyák sokasága tárult elénk. Bartolf Zsuzsi sorstársunk szép ide illő énekeket énekelt. A sekrestyében megnéztük a szekrényekben elhelyezett mise ruhákat és megtudtuk, hogy melyiket milyen alkalomra vesznek fel. Kezünkbe vettük azokat a kellékeket is, melyeket a szertartásokon használnak.

Utána lementünk az altemplomba első András sírhelyéhez. A sír mellett az alapító levél is megtalálható.

Tovább haladva kimentünk a Kolostor udvarába, ahol különféle növények sokasága fogadott minket. Kezünkbe vettünk néhányat, és nagyon érdekes illatokat ismerhettünk meg. Utána lementünk a pince labirintusba melynek több helységében egy – egy kiállítás volt látható.

Egy filmen pedig megnézhettük az apát palacsinta készítését, mely helyi specialitás. Egy túrós egy diós és egy mákos palacsintát rétes lapba tekerve megsütnek.

Ezt a különleges finomságot sétánk végére érve a Rege cukrászdában megkóstoltuk és nagyon ízlett. A teraszon a Balaton látványa még kellemesebbé tette együttlétünket.

A cukrászdában készült kép hátterében a szép Balaton látható
Mindenki nagyon jól érezte magát ezen a kiránduláson is.

Vasné Pintér Teréz
közösségi civilszervező