Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

VendégLÁTÓK – Érzékenyítés Holdvilág módra

2016. június 1.

Rendhagyó módon a művészbejárón keresztül mentünk be, mert a társulat, hogy előkészítse a kicsik lelkét a játékra, berendezte a kulisszák mögötti teret varázserdőnek, ahol a szereplők várták a gyerekeket egy-egy akadályversenynek is tekinthető feladatsorral az előadás előtt. A hab a tortán az a csúszda volt, amelyen a gyerekek és a gyermeklelkű felnőttek (én) landolhattak a pici színpadon át a nézőtérre.

Ez az emlék jutott eszembe, amikor a Holdvilág Kamaraszínház délelőtt tíz órakor tartandó, szokatlan előadására készültem.

A József Attila Művelődési Központban Csukás István Ágacska című mesejátékának előadása előtt egy órával már az egész társulat izgatottan várta a nézőket. De vajon jó szó ez azokra, akiknek az érkezését várták? Az előtérben ugyanis már gyülekeztek a látássérültek, akiknek Koltai Judit és csapata érzékenyítő programot szervezett.

Mit is jelent ez az egyre gyakrabban, egyre több színházban megtartott, előadás előtti, speciális program?

A látássérült „nézők” felmehetnek a megnézendő előadás díszleteivel berendezett színpadra, ahol a darab szereplőinek segítségével egyórás bemutató keretében bejárhatják a díszletet, beszélgethetnek a színészekkel, rendezővel, megtapogathatják a szereplők jelmezét – mindezt azért, hogy NÉZŐ-vé válhassanak. Így a valós térben, a valós alakok igazán helyzetbe hozzák őket, és nem indulnak akkora hendikeppel a látókhoz képest a darab élvezetében.

A fehér bottal, vezetőkutyával, kísérővel érkezők először félénken közelítettek a szintén megilletődött színészekhez, de a játék örömében hamar feloldódott a kezdeti feszélyezettség, és örömtől ragyogó arcú emberek csoportokba verődve ismerkedtek nemcsak a színpad világával, hanem egymással is. Miután minden fontos dolgot megnéztek a színpadon – igen, ők is így mondják –, a nézőtéren megkapták a tolmácskészüléküket, hogy az audionarrátor segítségével követhessék a mesejátékot.

A vendégLÁTÓK is megnyugodtak, rövid idő elteltével már semmi erőszakolt segíteni akarás nem látszott rajtuk, szinte hétköznapi vezetéssé vált a bemutató, mintha szerves részét képezné az előadásnak.

A színészeket megkérdezve, hogyan érezték magukat, milyennek ítélték a programot, azt a választ kaptam, hogy bár jó egy órája még úgy érezték, ők adnak majd a látássérülteknek egy nagyszerű élményt, meglepetten tapasztalták, hogy annyi nyitottság és szeretet sugárzott feléjük, amennyit soha nem szoktak egy előadás során „bezsebelni”.

A Holdvilág társulata a hallássérültekre is gondolt. Egy kedves, jelmezbe öltözött jeltolmács jelelte végig az eseményeket.

Ezt az érzékenyítő integrálást a színházban szinte egyfajta performansznak is érezhetjük, amit hivatalosan „akadálymentesítés”-nek hívnak. De talán emberibb, ha inkább egy ismerkedésnek, közeledés kezdetének tekintjük a fogyatékosok és egészségesek erőszakoltan elkülönített társadalmi csoportja között. Jó lenne, ha minél többen ébrednénk rá, hogy egymás értékeit felismerve és elfogadva, gyengéden közeledve egymáshoz válhatunk egyre erősebbé.  Ma megtörtént a csoda, aminek mindennapinak kéne lennie… Az integrált előadás közös élménye lehetett a sérült és az egészséges nézőknek is!

Az előadás után Koltai Juditot, a színház művészeti vezetőjét, rendezőjét és színművészét kérdezem a programról.

– Mit jelent egy színház, mint épület akadálymentesítése?

– A színházlátogatás magának az épületnek a megközelítésével, az abba való bejutással kezdődik. Az Angyalföldi József Attila Művelődési Központot – melyben színházunk is működik – alacsonypadlós busszal lehet megközelíteni, és az épület bejáratán is be lehet jönni kerekesszékkel. Az épületben tágas terek vannak, a nézőtéren is lehet mozogni, fordulni, és a büfét is igénybe lehet venni kerekesszékkel, a mosdókhoz tágas lifttel lehet lejutni. A színház fizikai megközelítése és az épületben való mozgás eddig is akadálymentesített volt, ebben mindössze az lesz a változás, hogy az eddig is kedvezményesen vásárolható jegyek ára – a támogatásnak köszönhetően – még kedvezőbb árú lesz. A Holdvilág Kamaraszínházban már régóta fogadunk az előadásainkon fogyatékkal élő nézőket, mozgásukban korlátozottakat, vagy értelmi sérülteket. Régebben például jó kapcsolatot ápoltunk a Pető Intézettel, több előadásunkat látták még az előző helyszínünkön. Az új évadban velük ismét felvesszük a kapcsolatot.

Évek óta rendszeres látogatóink között vannak (-) a zuglói Benedek Elek Iskola tanulói, ahonnan a fogyatékossággal élő gyerekek bérlettel látogatják előadásainkat.

– Mit jelent egy színdarab akadálymentesítése?

– Ami újdonságként „lépett bele” az életünkbe az az, hogy elindítottuk az előadások technikai akadálymentesítését is. Ennek során  jeltolmács és audionarrátor közvetíti az eseményeket (-)  a siketeknek és a nagyothallóknak, valamint a látássérülteknek, hogy minél teljesebb színházi élményhez jussanak. Az utóbbiakat a már említett, előadás előtti színpadi érzékenyítő program is segíti.

– Tehát gyakorlatilag bármilyen fogyatékkal élő néző részt tud venni az előadásokon?

– Igen, elsősorban az Auchan Ifjúsági Alapítványnak köszönhetően, mert ők nyújtanak támogatást a projekthez. Az Auchanról érdemes megjegyezni, hogy maga a cég is fogyatékos-barát, több hátránnyal élő munkatársat foglalkoztat, és a vásárlóegységeik is akadálymentesítettek. Ugyanakkor nagy segítséget kaptunk a KULT13 Divíziótól, hiszen a tolmácskészülékeket nekik köszönhetjük.

– Lesz valami kedvezmény ezekre az előadásokra?

– Igen, természetesen, ahogy ez már szóba is került. Bármilyen fogyatékkal élő színházlátogató és a kísérője kedvezményes jegyet vásárolhat előadásainkra!

(-) Felvettük a kapcsolatot a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével és a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Egyesületével is. Ők biztosítják projektünkhöz a munkatársakat és hírlevelekben értesítik tagjaikat erről a lehetőségről, illetve a kapcsolódó programokról.

– Mely előadásokat lehet majd akadálymentesítve megnézni?

– Első előadásunk jeltolmáccsal és audionarrátorral a most látott ÁGACSKA, de szó van a MÁTYÁS KIRÁLY ÉS A CINKOTAI KÁNTOR, a HAMUPIPŐKE  és a SZÉLIKE KIRÁLYKISASSZONY című zenés mesejátékaink akadálymentesítéséről is.

A támogatás 2016-ra szól, de ha a terveink szerint sikerül megteremtenünk a feltételeket, fenntartjuk az akadálymentesítés lehetőségét a későbbiekben is, s a különböző hátránnyal élőknek továbbra is kedvezményesen adjuk a jegyeket és bérleteket. Szeretném még hozzáfűzni, hogy nem kipipálandó feladatnak, hanem komoly küldetésnek érzi a Holdvilág-csapat a projekt életben tartását.

Színházi egyesületünk számára fontos ez a célközönség is, ezért azzal is megerősítjük közhasznúságunkat, hogy előtérbe helyezzük a fenntartható fejlődés gondolatát – például a most, 2016-ban részükre elindított akadálymentesítéssel. Az integrált előadások pedig, ahol a nézőtéren együtt lehetnek az egészségesek a sérültekkel, sokat segítenek egymás elfogadásához. „Előttünk nincs akadály!” – így szól a szlogenünk, és teszünk is érte, hogy ne csak  szlogen maradjon…

Szerző: Sári Edina

Forrás: http://artnews.hu/2016/05/24/vendeglatok-erzekenyites-holdvilag-modra/