Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

A Pinceszínházban jártunk

2024. március 14.
A Pinceszínházban jártunk - tagok a nézőtéren Sztarenki Pál igazgató úrral

A Pinceszínházban jártunk

Február 25-én April De Angelis: Színésznők című darabját láthattuk audionarráció kíséretében az AKKU Egyesület tolmácsolásában.

Ezúttal színpad bejárásra is lehetőségünk adódott. A színház igazgatója, Sztarenki Pál, aki egyben a darab rendezője is, mesélt az előadás létrejöttéről. Érdekes kulisszatitkokba is beavatott bennünket. A színpadon megnézhettük, megtapinthattuk a díszleteket, kellékeket, a színésznők által viselt ruhákat. Még egy „színházi alkoholos italt” is kaptunk, melyet a darabban fogyasztanak a színészek.

Egy igazán különleges előadást láthattunk, az audionarráció pedig segített a történet megértésében.

„Egyszer II. Károly angol királynak várakoznia kellett, hogy a színházban elkezdődjön az előadás. Mi tart ilyen sokáig?! – türelmetlenkedett a király. A királyné borotválkozik. – hangzott a válasz. Akkor mostantól játssza nő! – rendelkezett a király. És ettől a naptól kezdve törvénybe került, hogy női karaktereket csak nők játszhatnak az angol színpadon. Ez a színházi anekdota őrzi a restauráció korában lejátszódó nagy színházi forradalom kezdetét és okát.”

April De Angelis, kortárs angol írónő Playhouse Creatures című művében az első hivatásos színésznők portréját rajzolja meg. A pionírok élete nem volt könnyű. A közönség tehetséges prostituáltaknak tekintette őket, és ha nem kívántak ennek megfelelően viselkedni, vagy bizonyos szolgáltatásokat nyújtani, kitették magukat otromba tréfáiknak, esetleg kegyetlen bosszújának. Többségük tragikus véget ért, de egyvalakinek sikerült felemelkednie, feljutni a legmagasabb körökig, egészen a király ágyáig…

Az eseményről készült néhány fotó itt tekinthető meg.

Pázmán Krisztina
XVIII. kerületi közösségi civilszervező

#aliglátó #gyengénlátó #klubprogram #közösségiklubok #látássérült #vak #VGYKE #XVIII.kerület