Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

A Terézvárosi Fehérbot napról

2022. november 10.

 

2022. október 20-án a terézvárosi Lámpás Klub megtartotta Fehérbot napi ünnepségét az Eötvös10 Művelődési Ház kamaratermében.

A terézvárosi Lámpás Klub vezetőjeként köszöntöttem a vendégeket. Elmondtam a történetet arról, hogyan született és lett a vakok és gyengénlátók közlekedését segítő eszközzé a fehérbot. Érzékenyítő programjainkkal arra törekszünk, hogy a látók és nem látók megismerjék, és ezáltal jobban elfogadják egymást.

A fehérbot nemzetközi napja minden évben különlegesen fontos esemény a látássérültek életében – mondta Fodor Ágnes, a VGYKE elnöke. – Nagyszerű előadóművészek, közösségszervező civil kollégák, elhívatott egyesületek küzdenek azért, hogy a vak és gyengénlátó embereket el-, és befogadják.

Temesvári Szilvia alpolgármester – a VGYKE elnökéhez hasonlóan – a legnagyobb elismeréssel szólt a terézvárosi Lámpás Klub tevékenységéről. „A lámpások a kerület életének minden fontos eseményén jelen vannak és megszólítva a látókat igyekeznek az előítéletek falát lebontani.”

Gálvölgyi Dóra, az Eötvös10 Művelődési Ház vezérigazgatója elmondta, örül, hogy helyet adhattak a látássérültek klubjának és mindenben számíthatunk rájuk. „Terézváros nagyon szerencsés, hogy van egy Böbkéje”

A beszédeket követően a zenéé, a verseké volt a főszerep.

Delhusa Gjon énekel.

A tartalmas és sokszínű szórakozásról a Fináli Gábor rabbi vezette Ábrahám fiai zenekar, Delhusa Gjon, Takács Nikolas, a Groove House együttes, Hajdan Vali, és Huszák Zsóka előadóművész gondoskodott. A fellépők mindegyike szólt a szeretet, az együttérzés, az empátia fontosságáról.

Fináli Gábor, a Hunyadi téri zsinagóga vallási vezetője számos megfontolásra érdemes gondolatot fogalmazott meg. Szerinte a fehérbot ünnepét nyugodtan hívhatnánk a látók tanulónapjának, mivel sokan ilyenkor szembesülnek a látássérültek világával. „Bár úgy tűnhet, hogy az, aki nem lát, hiányt szenved. Valójában azonban sokszor azok értik meg és érzik át legjobban a világ és az élet legfontosabb dolgait, akiket a látvány, a hamis látszatok nem kápráztatnak el, akik fehérbottal járnak”

Rég láttam ennyire aktív és hálás közönséget – annyi tapsot, közös éneket, harsány nevetést, ritkán kapnak művészek, mint amit ezen az estén a fellépők kaptak.

Köszönöm a közönségnek, hogy jelenlétükkel megtisztelték az ünnepségünket! Hatalmas köszönet a művészeknek, hogy elfogadták a meg hívást és a fantasztikus és magas színvonalú előadást!

Köszönet mindenkinek, akik segítették megvalósítani az ünnepségünket!

Köszönjük szépen Terézváros Önkormányzata és az Eötvös10 Művelődési Ház támogatását!

Köszönetet mondunk Paor Lillának, a Hatoscsatorna tulajdonosának, hogy felvételt készítettek a rendezvényünkről!

Lukács Erzsébet Böbke
Közösségi civilszervező
Terézváros