Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

A vizuális kultúra mindenkié

2019. június 25.

A VGYKE 2019. június 25-én tartotta a vizuális kultúra mindenkié sajtónyílvános záróeseményét.

Erre a programra a Fővárosi Nagycirkusz különtermében került sor, ahol vendégeink voltak azok a partnereink, akik segítették ennek a projektnek a megvalósulását.

Fodor Ágnes a VGYKE elnöke köszöntő beszédében elmondta, hogy egyesületünk különösen fontosnak tartja a látássérültek akadálymentes kulturális szórakozását, mint például a színházi darabok audionarrált előadásait.

Petneházy Emőke az AKKU (Akadálymentes Kultúra) Egyesület narrátora, az audionarráció kezdetéről, lényegéről és elfogadtatásáról beszélt.  Az AKKU Egyesülettel közösen három színdarab audionarrált változatát nézhették meg a VGYKE tagjai. Odüsszeusz bolyongásai (bábos kalandjáték) a Stúdió K színházban, My fair Lady a Centrál színházban, és az István a király az Operett színház színpadán volt megtekinthető.

A VGYKE Hírlevelében 40 héten át több festmény és műalkotás audionarrált leírását olvashatták tagjaink.

A Centrál színház képviseletében Siba Henrietta beszélt arról, hogy színházuk örömmel fogadta a megkeresést az audionarrációval kapcsolatban és szívesen álltak az akadálymentesített színdarabok bemutatása mellé. Így került sor az előbb említett My fair Lady bemutatására.

A Fővárosi Nagycirkusszal évek óta jó kapcsolatot ápolunk és karácsony előtt egyesületünk tagjai részt vehetnek egy audionarrált cirkuszi előadáson. Ezeknek az előadásoknak is nagy sikere van a látássérültek körében.

Egyesületünk fontosnak tartja, hogy a Vakok Általános Iskolájába járó vak és gyengénlátó gyerekek is részt vehessenek akadálymentesített színházi, illetve cirkuszi előadásokon. Somorjai Ágnessel az iskola igazgatójával szoros kapcsolatban állunk és szívesen invitáljuk a gyermekeket ezekre a produkciókra.

A VGYKE érzékenyítő programjaiba is beilleszti az audionarráció bemutatását, így óvodákban a Kockásfülű nyúl ismert mese narrált változatát ismerhetik meg a gyermekek.

 

A sajtótájékoztatón részt vettek Balázs Zsanett a Katolikus rádió és Lay Viktória a Klubrádió munkatársai.

 

A projektet az FSZK és az EMMI támogatta.

 

2018. december 28.
LÁTÁSSÉRÜLT VAGYOK