Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

A vizuális kultúra mindenkié

2020. szeptember 16.
Cseh Adrienn az audionarrációról beszél.

A VGYKE 2020-ban is sikeresen pályázott az NFSZK „FOF2020” nevű pályázatán, melynek nyitóeseményét szeptember 8-án egyesületünk Regionális Központjának tárgyalójában tartottuk. (Bp. Szugló u. 81.)

Vendégeink voltak az AKKU Egyesület képviseletében Cseh Adrienn audionarrátor, Molnár József, a Szentendrei Skanzen munkatársa, és a Magyar Katolikus Rádiótól Balázs Zsanett.

Balázs Zsanett interjút készít Mészáros Ágnessel, a VGYKE alelnökével.

Az AKKU Egyesülettel közösen a tavalyi évhez hasonlóan négy narrációs klubot rendeznek meg, ahol az audionarráció kezdeteiről és fontosságáról lesz előadás. Ebben az évben ez két klubban valósul meg: 2020. november 11-én a zuglói Lámpás Klubban, és november 18-án a terézvárosi Lámpás Klubban, majd folytatásként 2021. január 15-én az óbudai, és február 1-jén a ferencvárosi Lámpás Klubokban.

A VGYKE Hírlevelében 52 alkalommal újra olvashatják tagjaink Somogyi-Rohonczi Zsófia által készített festmények és műalkotások audionarrált leírását.

Az AKKU Egyesület szervezésében narrált színházi előadásokon vehetnek részt tagjaink, melynek első darabja 2021. január 24-én a Lili bárónő lesz.

Az akadálymentesítés a kulturális életben is fontos, ezért kiemelten nagy szerepük van a színházakban az audionarrátoroknak. Az AKKU Egyesület narrátorai nagy segítségünkre vannak, és évek óta már több színházi előadáson segítették a látássérült nézőket, hogy ők is élvezhessék a darabokat.

Cseh Adrienn az audionarrációról beszél.

A Fővárosi Nagycirkusszal évek óta jó kapcsolatot ápolunk, és karácsony előtt egyesületünk tagjai, valamint a Vakok Iskolájának tanulói és kísérőik vehetnek részt egy audionarrált cirkuszi előadáson. Ezeknek az előadásoknak is nagy sikere van a látássérültek körében. Az idén 300 főt szeretnénk megajándékozni ezzel az eseménnyel.

A “Vizuális kultúra mindenkié” záróeseménye 2021 júniusában a szentendrei Skanzenben ér véget. A Skanzen minden fogyatékossággal élő számára akadálymentes programokat kínál, így látássérülteket is szívesen fogadnak. Különböző programokkal készülnek számunkra, melyek között agyagozás és kenyérsütés is szerepel. Ezen a programon 100-150 tagunk vehet részt, akiket buszokkal szállítunk a helyszínre és vissza Budapestre.

A VGYKE fontosnak tartja, hogy tagjaink látássérültségük ellenére ugyanolyan életet élhessenek, mint a társadalom többi tagja, és részt vehessenek olyan kulturális programokon, amelyekre látássérültként nem minden esetben juthatnának el. Fontosnak tartjuk tagjaink összefogását és a közös programok
alkalmával a személyes megismerkedést egymással, erre ezeken a rendezvényeken mindenkinek lehetősége van.

Kiss Márta
Közösségi civilszervező