Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

AJAMK: Előadások látássérülteknek – KÉPTOLMÁCSOLÁS

2017. szeptember 7.
A fotón az újság egyik oldala látható egy újságcikkel, mely az itt leírtakat tartalmazza

Már a kerület látássérült lakosai számára is elérhetőek akadálymentes színházi előadások az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban. Mint S. Tóth Erika, a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének (VGYKE) munkatársa elmondta: a VGYKE és a Koltai Judit vezette Holdvilág Kamaraszínház együttműködésének, valamint az Auchan Ifjúsági Alapítványnak köszönhetően az Skult13 Divízió segítségével a technikai eszközök és a helyszín is biztosított az egyenlő esélyű hozzáféréshez. Először májusban került színpadra látássérültek számára is élvezhető formában – S. Tóth Erika audionarrációjával kísérve – Csukás István csodálatos mesejátéka, az Ágacska.

A színházi előadások akadálymentesítése több fázisból áll. A darabot megelőzi a bevezető narráció, ami egy hangos kedvcsináló. Ezt követi az előadás előtt a kulisszabejárás: az érintettek a narrátor segítségével bejárhatják a teret, megérinthetik a tárgyakat, és megismerkedhetnek a színészek hangjával is, hogy az előadás alatt könnyebben azonosíthassák őket. Végül maga az előadás következik, ami alatt a narrátor egy elkülönített tolmácsfülkében ül, és a színpadot nézve fülmonitoron keresztül közvetíti a látássérült nézőknek azokat a vizuális információkat, melyek nem következtethetők ki a darab hangzóanyagából. Ez az úgynevezett követőnarráció. Az érintettek fülhallgatót használnak, így a narrátor nem zavarja a többi nézőt. Ez a módszer lehetőséget teremt az integrált színházi jelenlétre.

A következő ilyen akadálymentesített előadás a Hamupipőke zenés mesejáték lesz, ugyancsak a Holdvilág Kamaraszínház „otthonában”, az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban november 8-án 10 és 14 órakor, valamint november 20-án 11 órakor.

Cs. V.

Forrás: XIII. kerületi Hírnök, 2016. november 3., 6. oldal

A fotón az újság egyik oldala látható egy újságcikkel, mely az itt leírtakat tartalmazza

Amennyiben szeretne tovább tájékozódni és egyéb érdekességekről olvasni az audionarráció kapcsán, azt az alábbi linken teheti meg: www.facebook.com/vgykeaudionarracio

Kérdése van az audionarráció kapcsán? Szeretne narrációt kérni? Írja meg bátran kolléganőnknek a vgyke.audionarracio@gmail.com címre!