Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Elhagyott temetőben és sípályán jártunk

2018. március 26.
A képen a park vázlatos térképe látható, rengeteg fával és kisebb-nagyobb emelkedőkkel

Még annak idején, az újbudai Klub első hegyi kirándulásán, elmentünk egy olyan helyre, mely eredetileg egy temető volt és látszódtak is ennek a nyomai. Amikor a sírhelyek nyomait láttuk, beszéltünk egy másik helyről, ami szintén egy volt temető helyén került kialakításra. Erre a helyre mentünk el márciusban, ahol egy nagyon kellemes időutazáson és kiránduláson vehettünk részt.

Maga a helyszín az egyes villamos végállomásánál található és sokan Szabadidő Park néven ismerik, de a legtöbben Barátság Parkként hivatkoznak rá, sokáig ugyanis úttörőtáborok, napközis táborok helyszíne volt.

A bejáratnál lévő szabadtéri eszközök előtt áll a csoport néhány tagja

A területen nagyon sok minden jelzi, hogy egykori temető helyén jár a látogató. A sétánk közben nagyon sok jól azonosítható sírhelyet láttunk, nem egyszer nagyon kopott sírkövekkel is találkoztunk. Amíg a terület az 1980-as években kerületi iskolások napközis tábora volt, rengeteg sírkő még állt (pontosabban félig-meddig meg voltak már dőlve) és a Park egyes részein a gyerekek köztük játszottak. Azóta a sírhelyeket felszámolták, így egyikben sincsenek emberi maradványok és a temető-jellegre utaló elemek is nagyon megritkultak.

Az erdős terepen áll a csoport néhány tagja

Megtudtuk azt is, hogy az 1980-as évekig haditechnikai eszközök is voltak elhelyezve sok helyen. Repülők, tankok és már eszközök voltak játékként elhelyezve, ezek mind alkalmassá lettek téve arra, hogy a gyerekek balesetveszély nélkül játszanak rajtuk. Sőt, még közlekedést tanító park is volt a terület legmagasabb részein, melynek a nyomait a kiránduláson nem találtuk meg.

A jelenben télen-nyáron működő sípálya, különböző sportpályák és két kisebb medence található a területen, így a Park elsődlegesen a sportolási igényeket szolgálja ki. Mindemellett pedig nagyon kellemes sétálóhely, ahol erdős hangulatot idéző csendes környezetben lehet sétálni. Sőt, még egy Csillagvizsgáló is működik a helyszínen, mely az esti órákban kínál nagyon érdekes programokat, mivel a földrajzi adottságok miatt a fényszennyezettség mértéke kisebb, mint a város sok más pontján. Állítólag a Tejút megfigyelésére is van lehetőség, de ehhez egyszer éjszaka kellene visszatérnünk.

A képen a park vázlatos térképe látható, rengeteg fával és kisebb-nagyobb emelkedőkkel

A parkban sétálva szavak nélkül is megértettük, hogy mi a jó azon a helyen. Sokféle és kellemes madárcsicsergés, tiszta levegő és friss erdei illat volt mindenhol, amerre csak jártunk. Bár egy közlekedési csomópont mellett voltunk és a közelünkben egy jelentős autós útvonal helyezkedett el, mindebből semmit nem éreztünk, mert mindent leárnyékolt a hegy!

A terveink szerint még sok hasonló helyre szeretnénk ebben az évben eljutni, reméljük legközelebb többen tartanak velünk!

Neumann Károly
közösségi civilszervező