Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Fényből szőtt álmok – útleírás a Lumina-parkból

2023. február 22.
A tagok csoportja a gőzhajónál az út legelején
Fényből szőtt álmok – útleírás a Lumina-parkból

Fényből szőtt álmok – útleírás a Lumina-parkból – egy fantasztikus program!

2023.02.16.

Igazán ragyogó programban lehetett része annak, aki ellátogatott az újpesti klubbal a Lumina Parkba: a szűk két kilométeres, de végig akadálymentes séta során bejárhattuk az egész világot!

A főkapun belépve azonnal elvegyültünk a múlt század eleji ruhákat viselő elegáns utazók között, hogy felmenjünk a beszállólépcsőn, fogadjuk a matrózfiú tisztelgését; majd a kapitány engedélyt adott, hogy a gőzös fedélzetére léphessünk – és már indultunk is! Sirályok rikoltásától, no meg a hajókürt búgásától kísérve kötöttünk ki Ausztráliában.

A LED-installációk megelevenítették a kontinens egyedi állatvilágát a kengurutól a koalákon át a madarakig, és a vállalkozó szelleműek még szörfözhettek is egyet… Hatalmas, piros-arany léggömb kosarában utaztunk tovább Indiába. Láttunk furulyaszóval kobrát táncoltató kígyóbűvölőt, hátukon házikószerű ülőalkalmatosságot hordó elefántokat (a gyerekek fel is ülhettek, ha akartak), megnéztük a híres Tadzs Mahalt; a tópartról pedig csodálatos éjszakai kilátás nyílt a szivárvány minden színével kivilágított parkra.

ÓDelhiben – megpillantva a vasútállomáson Thomast, a gőzmozdonyt – engedtünk a bemondó sürgetésének, és átvonatoztunk a szomszédos Kínába. Átkelve egy piros szentélykapu alatt, integető macska fogadott, jószerencsét kívánva; és ha már ott volt, útba igazított minket, lelkünkre kötve: el ne felejtsünk benézni a pandacsaládhoz, szeretik a látogatókat! Az út végén egy hatalmas, vörös sárkány fogadott, nagyra tátott szájában éles fogakkal – de minket nem ijesztett meg, hiszen tudtuk: a Távol-Kelet sárkányai bölcsek és jószándékúak.

A holdújévet idéző égőpiros lampionok fényétől kísérve érkeztünk meg Koreába, ahol kis ízelítőt kaphattunk a szöuli éjszakai életből. Fényes alagúton sétáltunk le a dokkig, hogy a Sárga Tengeralattjáró elfuvarozzon Amerikába; az úton a Csendes-óceán élővilága kísért – medúzák, halak, delfinek néztek be a kör alakú ablakokon, vitorlás hajók sora úszott felettünk. Még egy kisebb tengeri vihart is átéltünk!

A klubtagok és a sárga tengeralattjáró

Ellentmondásos helyszínre érkeztünk meg, ahol egyszerre volt jelen a vadnyugati préri, tipikkel, totemoszloppal és cowboyokkal (valakit még cölöpre is kötöztek az indiánok!) – aztán szaporodni kezdtek a kaktuszok, és megérkeztünk a floridai Kennedy Űrközpont indítóállásához, ahol éppen egy űrsiklót készültek kilőni a világűr felé… Visszaintegettünk a szkafandert viselő legénységnek, aztán úgy döntöttünk, mi inkább megnézzük Afrikát – ott ma még úgysem jártunk!

Valódi szafarin vehettünk részt dzsipbe pattanva, és nem telt belé sok idő, hogy egy nagymacska huppanjon fel a motorházra! Körülöttünk szabadon kószáltak a zsiráfok, elefántok – bizony, még oroszlánt is láttunk, egy magaslatról tartott szemmel minket! Alig úsztuk meg… Kis, duplafedeles géppel utaztunk tovább, hogy leszállva azonnal belekeveredjünk egy zölden ragyogó sövénylabirintusba: hosszasan kerestük a kijáratot, amit végül – sok-sok vargabetű és zsákutca árán, olykor csak méternyi magas alagutakon való átbújással – de megtaláltunk.

Ugyan nem tudtuk meg, hová vezethet a labirintus közepén ragyogó, aranyszín kristályokkal díszített kapu, de helyette itt volt nekünk Csodaország, a versailles-i kerteket is elhomályosító zenélő parkjával és kék kupolás, soktornyú palotájával, ahová négylovas hintó szállította a vendégeket a tündöklő bálra. Ha már ott voltunk, mi sem maradtunk ki – keringtünk kicsit a termek között, fényképeztünk, jól mulattunk.

Ám a legfényesebb utazás is véget ér egyszer, és ez alól a miénk sem volt kivétel – viszont az emlékek maradnak, és közülünk senki sem bánta meg, hogy megküzdött értük a későtéli fagyos éjszakával.

A bővebb, képes beszámoló megtalálható az újpesti klub Facebook-oldalán.

Czagány Izabella és Murgács Jánosné
Közösségi civilszervezők

#aliglátó #gyengénlátó #klubprogram #közösséglámpásai #látássérült #Újpest #vak #VGYKE