Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Futárfelmérés: A Nagykörút további akadálymentesítése

2018. október 23.
A képen a Nagykörút egyik szakasza látható, két oldalt fákkal, középen a villamos és a vágányok

A budapesti látássérültek közösségét is szeretném megszólítani egy esetleges jövőbeli kérdőíves kutatásomhoz. Ez azt vizsgálná, hogy mely BKK-járatokat használjuk a leggyakrabban, illetve hogy milyen egyéb útvonalakon közlekedünk gyakori előfordulással. Ezzel is hatékonyabbá tudnám tenni a felméréseimet, hiszen ha ezek az információk a rendelkezésemre állnának, elsősorban azokra a területekre tudnék koncentrálni, ahol arányaiban a legtöbb látássérült fordul meg a mindennapi közlekedése során.

A magam részéről egy online kitölthető kérdőívet gondolnék legpraktikusabbnak, de természetesen nem zárkózom el a közösség által javasolt ötletektől sem.

Néhány gondolat a Nagykörút akadálymentes közlekedési megoldásairól:

Maga a Nagykörút Budapest talán egyik legfontosabb közlekedési ’verőere”. A mi szempontunkból a kijelzők, illetve a hangos közlekedési lámpák hálózata itt igen jól kiépített, a 4-6-os villamos vonalának megállói gyakorlatilag kivétel nélkül fel vannak szerelve kijelzőkkel, illetve a hangos gyalogosátkelők száma is elég jónak mondható.

Az alábbiakban szeretném felsorolni azokat a helyszíneket, ahol véleményem szerint hasznos lehet hangos közlekedési lámpa illetve futárkijelző telepítése.

Szeretném hangsúlyozni, hogy ezek a helyszínek kizárólag az én, személyes és szubjektív véleményem alapján lettek kiválasztva. Igyekeztem figyelembe venni a már telepített eszközök közötti távolságot, valamint a megfelelő darabszámot is.

A Széll Kálmán tértől az Oktogonig véleményem szerint megfelelő a telepített berendezések száma, Innen tovább haladva azonban lenne még helye további berendezések kihelyezésének.

Az alábbi kereszteződési csomópontok vonatkozásában tartanám szükségesnek a hálózat bővítését:

Teréz és Erzsébet körút:
Király utca – Erzsébet körút.
Wesselényi utca – Erzsébet körút
Dohány utca – Erzsébet körút
Rákóczi út – Erzsébet körút.

József körút:
Scheiber Sándor utca – József körút
Üllői út – József körút

Ferenc körút:
Tompa utca – Ferenc körút
Mester utca – Ferenc körút

Igyekeztem figyelembe venni, hogy a potenciális hangos jelzőlámpa-párok a körút azon kereszteződéseiben kapjanak helyet, ahol a már telepített jelzőlámpák között nagynak mondható a távolság.

A kérdőíves felméréssel– illetve bármilyen észrevétellel, valamint javaslattal kapcsolatban várom az emaileket a futarfelmeres@gmail.com email címre.

Nagy László

A képen a Nagykörút egyik szakasza látható, két oldalt fákkal, középen a villamos és a vágányok

A kép forrása: http://epiteszforum.hu