Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Informatikai segédeszközök a klubnapon

2018. december 23.
Egy laptop látható a képen, amelyikre éppen a jaws szoftvert fogja valaki letölteni

A novemberi klubnapunkat a segédeszközök bemutatójának szántuk, de sajnos a várt vendégeink nem érkeztek meg. E miatt sokkal nagyobb teret kapott az úgynevezett országlicensz bemutatása.

 

Az angyalföldi klubtagok egy asztal körül ülve beszélgetnek

Az országlicensz egy nagyon fontos projekt, mely lehetővé teszi a látássérültek által gyakran használt programok ingyenes használatát. Ezek a programok képernyőfelolvasók és képernyőnagyítók. A programot a magyar állam támogatásával indították el, ami jelentős számú felhasználónak teszi lehetővé a számítógép és az internet akadálymentes és legális használatát.

Az angyalföldi klubtagok éppen helyet foglalnak egy asztal körül

A bemutatón egy akadálymentes notebook-on végre lett hajtva egy regisztráció, majd a Magic nevű képernyőnagyító telepítése is meg lett mutatva a jelenlévők részére. Ezen kívül a Jaws nevű képernyőfelolvasóval is végre lett hajtva ugyanez a folyamat.

A bemutatón elhangzott, hogy egyébként a regisztrációt manuálisan igazolják vissza, így a regisztráció és a telepítés nem végezhető el 120 perc alatt, de nagyjából 16-24 óra alatt biztosan mindenki meg tudja oldani a teljes folyamatot a saját számítógépén. Elhangzott az is, hogy aki önállóan nem tudja végrehajtani a bemutatott lépéseket, azok a klubnapon vagy az Informatika a Látássérültekért Alapítványnál kaphatnak személyes segítséget.

A klubnap második felében a következő évi programjainkról, terveinkről esett szó. Szeretnénk ugyanolyan élményekkel teli évet magunk mögött tudni majd jövőre is, amilyen a 2018-as év volt!

Köszönjük a XIII. kerületi önkormányzatnak a klubnap támogatását!

Tóth Andrea
közösségi civilszervező