Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Ismét Törökország: II. rész a VII. kerületi Lámpás Klubban

2018. október 4.
A képen az erzsébetvárosi klubtagok láthatóak. egy teremben ülve

A nagy érdeklődésre való tekintettel ismét Törökország volt a képzeletbeli utazásunk helyszíne. Előadónk a már ismert Gáspár János, a Magyar Közlekedési és Közművelődési Alapítvány ügyvezető igazgatója.

A képen az erzsébetvárosi klubtagok láthatóak. egy teremben ülve

Sok értékes információ birtokába jutottunk. Széchenyi István fia, Széchenyi Ödön nemcsak a tűzoltóságot szervezte meg Isztanbulban, hanem Isztambulnak, a Galata városrészében, magyar mintára siklót építtetett, azzal a különbséggel, hogy ez a föld alatt ment. Az ottani tevékenységéért a szultán, pasai rangra emelte, anélkül, hogy a keresztény hitét fel kellett volna adnia. Ilyen kitüntetésben a keresztény világban nem részesült senki.

A képen az erzsébetvárosi klubtagok nassolnak és beszélgetnek

A törökök és a magyarok kultúrája, történelme számos helyen kötődik egymáshoz. A 15-17. századi török-magyar háború után a 18-19. században az Oszmán Birodalom menedékjogot adott három magas rangú, a Habsburg önkényuralom által száműzött államférfinak II. Rákóczi Ferencnek, Thököly Imrének, Kossuth Lajosnak, és még számos üldözöttnek, ahol éltek emlékházak, múzeumok működnek.

A magyar-török építészet Magyarországon a mai napig fellelhető emlékei Budapesten fürdők, Rudas, Király, Császárfürdő és az ország különböző helyein dzsámik Eger, Esztergom, Pécs, Siklós, Szigetvár. A török hangulatot filmvetítés, török zene emelte. A klubnapon résztvevők a törökök kedvenc sült gyümölcsös rizsből kaptak kóstolót, ami a visszajelzések szerint nagyon ízlett. Valaki még ebből ajándékot is kapott.

Köszönjük az előadónknak Gáspár Jánosnak és a VII. kerületi Önkormányzat támogatásának, hogy ez a szép és tartalmas programunk létrejöhetett!

Kővári Józsefné (Orsi)
közösségi civilszervező