Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Kirándulás a Cerka-firka Játszótérre

2018. július 31.
Az angyalföldi klub által felkeresett játszótér egyik részlete, egy sok kötéllel és kapaszkodóval felszerelt mászóka látható a képen

Eredetileg azt terveztük, hogy a Gellért-hegyen található összes játszóteret bejárjuk, de ez a szándékunk az első játszótéren megdőlt. Az ok egyszerűen csak annyi volt, hogy a Cerka-firka Játszótér annyira lekötötte a gyerekeket, hogy a megbeszélt időben nem volt szívünk váltani.

A cerka-firka játszótéren mászókáznak a gyerekek

A játszóteret korábban Kőcsikós néven ismerték, de aztán egy felújításon esett át, ennek köszönhetően pedig számos, nagyon ötletes, fejlesztő jellegű játék került elhelyezésre. Első ránézésre nem is látszódik mennyire jól el vannak találva a játékok, csupán a gyerekekre kifejtett hatáson lehetett észrevenni, hogy valami eltér a szokásostól. Sőt, azt is észre lehetett venni, hogy nem egy felnőttet is magával ragadt a játszótér egy-egy  része.

Az angyalföldi klub kirándulásán gyerekek játszanak egy modern mászókán

A játszótér egyik előnye, hogy nincs kiírva semmire sem, hogy mire és hogyan kell használni, a gyerekek maguk értelmezik a használat lehetséges módjait. Még minket is megleptek azzal, ahogyan néhány játékot újraértelmeztek. A másik előnye, hogy mivel nehéz megközelíteni, nincs tumultus. A gyerekek a saját tempójuk szerint tudtak játszani, mely a látássérült gyerekeknek elég sokat számít.

A játszótér a szülőknek is kellemes pihenést biztosít. Mivel a játékok és a környezetük teljesen biztonságosak, ezért a szülők leülhetnek az árnyékba, gyönyörködhetnek a látványban vagy a madárcsicsergéses csendben. A csendes, idilli környezet a gyerekeknek is meghozta a kedvét a sétához, így a játékban kifáradva is örömmel vágtak neki gyalogosan a hegyről való lemenetelnek.

Legközelebb a környéken fogjuk folytatni a játszóteres túrát, a környék újabb játszótereivel ismerkedve meg. Reméljük ismét sokan tartanak velünk!

Tóth Andrea
közösségi civilszervező