Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Látogatás a Holokauszt Emlékközpontban

2023. február 15.
A klubtagok a zsinagógában

 

2023.01.31.

Január havi klubprogramunk keretében a Holokauszt Emlékközpontba látogattunk el a XVIII. és XIV. kerületi Lámpás Klub tagjaival.

Árvai Noémi tárlatvezető segítségével jártuk be a kiállítás területét. Sok érdekességet megtudtunk a zsidó nép életéről, kultúrájáról, hagyományairól, valamint kézbe vehettünk néhány különleges, általuk használt tárgyat is.

Szó esett az üldöztetésről, a deportálásról, a gettókba történő elkülönítésről, a munkatáborokban és a koncentrációs táborokban átélt megpróbáltatásokról. Megtudtuk, hogyan működött a kapcsolattartás az otthon maradt családtagokkal, miket írhattak a levélbe, ami vagy eljutott, vagy nem a hozzátartozókhoz. Az előadásból kiderült az is, hogyan sikerült az életben maradt személyeknek újra kezdeni az életüket, feldolgozni a történteket.

A kiállított képek, tárgyak és Noémi előadása mellett fülhallgatós készülékek segítségével családtörténeteket is hallhattunk, ahol áldozatok családtagjai és az eseményeket átélt személyek mondták el történeteiket.

Az Emlékközpont részét képező zsinagógát is megcsodálhattuk. Az udvaron található tömegsír felett, a falakra felírt áldozatok neveit olvasva, meghatottan emlékeztünk a holokauszt áldozataira.

Az eseményről készült néhány fotó az alábbi linken megtekinthető.

Pázmán Krisztina és Juhos Róbert
XVIII. kerületi közösségi civilszervezők